Osam dana nakon deložacije Hajra Trto preminula u prijedorskoj bolnici

Samo osam dana nakon deložacije iz kuće u kojoj je, ispostavilo se pravosnažnom sudskom presudom, bespravno živjela čak 56 godina, Hajra Trto (74) iz Urije kod Prijedora, preminula je u Opštoj bolnici u ovom gradu.
Esad (51), Hajrin sin, koji je na vijest o majčinoj bolesti i deložaciji doputovao iz Londona, gdje živi i radi, tvrdi da je Hajri presudilo saznanje da mora napustiti kuću u kojoj se udala i othranila troje djece, pogoršavši joj ionako loše zdravstveno stanje.
– To joj je bila velika briga i zdravstveno stanje joj se naglo pogoršalo, a sve je kulminiralo infarktom zbog kojeg je završila u bolnici. Tamo je dobila i moždani udar i preminula – priča Esad.
On ne zna šta je sa stvarima njegove majke odvezenim u dva kamiona iz kuće.
– To su samo stvari, ali su to i uspomene na moju majku. Mislim da je sve moglo proći drugačije, ljudskije – kaže Esad, uz tvrdnju da će iskoristiti sva pravna sredstva jer ne želi odustati od kuće za koju i dalje smatra da je njegova.
Hajra u bolnici nije saznala da je ostala bez „svoje“ kuće, jer su njena djeca tako odlučila, a ukopana je na gradskom groblju Pašinac u Prijedoru.
Dnevni Avaz