Oslikavaju fasade za ljepši Prijedor

dcc0

Grupa “#DCC” iz Prijedora okupila je mlade ljude kojima je cilj da na kreativan način urede ovaj grad.

Grupa je formirana sredinom prošle godine, a Marko Čađo kaže da im je cilj da, u skladu sa finansijskim mogućnostima na određenim lokacijama u gradu ocrtavaju i boje murale ili grafite manjih razmjera, te da izrađuju naljepnice, stikere i cekere, odnosno generalno da se bave radovima “unutar okvira” urbane pop kulture.

dcc1

– Ono što je specifično za ovu grupaciju jeste da svako može postati član, bez obzira na godište, boju, visinu ili broj obuće. Možemo reći da je to indirektni cilj ove grupe, da se što više osoba zainteresuje za kreativno izražavanje bilo kojeg tipa, te da bez ikakvih ograničenja okoline ili vršnjaka pristupe nekom vidu realizacije radova u svojoj zajednici. Ne shvatamo pojam „člana“ ili članstva šturo. Ako imamo sredstva ili materijal, zovemo sve zainteresovane da rade sa nama, da nam iznesu svoje ideje – naveo je Čađo.

dcc2

On je istakao da Prijedor već neko vrijeme slovi za grad murala, što je fenomenalna inicijativa, ali ističe da neafirmisani umjetnici takođe zaslužuju priliku da rade nešto slično.

– Iako smo još daleko od produkcija tih razmera plan nam je da povećavamo kvadraturu našeg “četkanja”. Grupa je ozbiljnije prikazala rad kroz inicijativu „Bo(l)je mladima“, odnosno art inicijativu, koja promoviše sve ove navedene aktivnosti. Aplicirajući na Lokalni fond za mlade podržani smo od strane Agencije lokalne demokratije Prijedor. Dobili smo više sredstava za materijal i naše aktivnosti, tako da smo pokrenuli ovu priču – rekao je Čađo.

dcc3

Članovi grupe do sada su radili oslikavanje zida na Domu za penzionere i starija lica Prijedor, u kojem je učešće uzelo dvadesetak mladih, uglavnom srednjoškolaca.

– Naredni dio aktivnosti nas vodi u Ljubiju, gdje ćemo oslikavati nekoliko lokacija, čim nam vremenski uslovi to dozvole. Nakon svega, sav materijal koji preostane biće na raspolaganju mladima, odnosno u svakom trenutku mogu da nas kontaktiraju i uzmu šta im treba za oslikavanje, naravno ako nam fotografišu rad da objavimo – kaže Čađo.

Dodaje da su članovi grupe planirali da u novembru oslikavaju cekere, te prave naljepnice, oslikavaju majice pomoću šablona i slično.

dcc4

Marko Čađo kaže da se u Prijedoru svaki oblik kreativnog izražavanja uvek cjenio, tako da su radovi ove grupe privukli dosta pažnje i utisci građana su pozitivni. To je, kako kaže, veliki podsticaj da planiraju nove projekte.

Autor: Dijana Macura Lipovčić – Blic.rs

Comments are closed.