Osmančević u posjeti prijedorskoj keksari

Predsjedavajući Vijeća naroda Republike Srpske Dževad Osmančević je u petak boravio u zvaničnoj posjeti Fabrici keksa i vafla „Mira“ u Prijedoru. On je tom prilikom rekao da je ovo preduzeće primjer izvanrednog i kvalitetnog funkcionisanja, jer je u periodu globalne ekonomske krize i izrazite recesije ostvarilo 82 odsto izvoza i više od 10 odsto neto dobiti. Osmančević je takođe istakao da ovakva preduzeća zaslužuju znatno veću pažnju nego što vlast to ponekad čini. „Novostvorena vrijednost, proizvodnja, izvozno orijentisane firme su nešto što mora biti izuzetno veliki zadatak svim strukturama, kako zakonodavnoj, tako i izvršnoj vlasti u Republici Srpskoj“, dodao je Osmančević.
On smatra da treba tražiti rješenja kako dalje podsticati izvozno orijentisana preduzeća, te obećao da će i sam podržati, kako zakonskim rješenjima tako i funkcionisanjem određenih ministarstava, da ovakva preduzeća budu snaga za izlazak iz krize. Čestitajući na priznanjima koje je „Mira“, kao najuspješnije preduzeće u RS, u kategoriji velikih privrednih društava dobila od Privreden komore RS, te Plaketu opštine Prijedor, Osmančević je rekao da su to zasluge radnika i menadžmenta, te naglasio da je uspjeh izostao u svim onim firmama u kojima nije učinjen spoj dobrog menadžmenta i riješen status radnika. Osmančević je, kao predsjedavajući Vijeća naroda RS, izrazio zadovoljstvo što su u prijedorskoj Fabrici keksa i vafla vodili računa i o zapošljavanju povratničke populacije.
Direktor „Mire“ Miroslav Turnšek rekao je da je ovo preduzeće za stimulaciju izvoza prošle godine od Vlade RS dobilo 75.000 KM, što su, prema njegovim riječima, vrlo mala sredstva. „Izlazak na strano tržište je borba sa velikom konkurencijom, zbog čega često moramo snižavati i cijene“, naveo je Turnšek, ističući da prepoznatljiv kvalitet prodaje proizvoda „Mire“ koja posluje u sistemu zagrebačkog „Kraša“. On je, napominjući da je prvo tromjesečje za „Miru“ bilo teško, rekao da očekuje period veće prodaje, a time i proizvodnje. „Proizvodnja za potrebe tržišta, nezaleđivanje obrtnih sredstava u zalihama proizvoda, štednja, te ispunjavanje prava prema radnicima, ali i zahtijevanje da oni izvršavaju svoje obaveze, jeste ono što nas čini uspješnim i u vrijeme postojeće ekonomske krize“, istakao je Turnšek.

Comments are closed.