Osnovana Bošnjačka zajednica kulture Preporod za opštinu Prijedor

Ovog vikenda je u prostorijama Medžlisa islamske zajednice Prijedor održana osnivačka skupština Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“ za opštinu Prijedor. Kako je rekao Sanel Jakupović, jedan od članova Inicijativnog odbora za osnivanje „Preporoda“, ova zajednica predstavlja dugogodišnju potrebu Bošnjaka opštine Prijedor za organizovanje u oblasti kulture. Prisutnima su se obratili prof.dr. Šaćir Filandra, nekadašnji predsjednik „Preporoda“ BiH te aktuelni predsjednik prof.dr.Senadin Lavić kao i dr. Azra Pašalić, predsjednica SO Prijedor. Gospodin Lavić je istakao značaj osnivanja jedne ovakve institucije i obećao podršku. „“Sarajevo će biti Vaš centar i Sarajevo će misliti na Vas. Bošnjačka zajednica kulture iz Sarajeva će pomoći uvijek, u skladu sa svojim mogućnostima“, dodao je Lavić.
Na osnivačkoj skupštini Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“ Prijedor kojoj je prisustvovalo 45 delegata jednoglasno su izabrani organi koji će njome rukovoditi. Prva predsjednica Izvršnog odbora, koji sačinjava 11 članova, je Elizabeta Beba Josipović vlasnica i direktorica uspješnog prijedorskog privrednog kolektiva, preduzeća „Skonto-prom“. Obrativši se prisutnima nakon svog izbora Josipovićeva je istakla značaj osnivanja jedne ovakve zajednice kulture. „Danas sam u svom gradu Prijedoru preuzela još jednu veliku obavezu, da budem predsjednica jednog društva koje će predvoditi kulturni svijet Bošnjaka i svih građana našeg grada. To je jedna velika obaveza i nadam se da ću uspjeti u tome. Želim okupiti sav kulturni svijet u regiji i želim dokazati i pokazati ljudima da treba da živimo jedni sa drugima a ne jedni pored drugih“, rekla je Josipovićeva dodavši da će „Preporod“ okupljati sve ljude dobre volje. „Pokušaćemo da pobijedimo sve one priče o mračnim životima. Želim da kroz ovu kulturnu instituciju pokažemo narodu da ima budućnosti na ovim prostorima za sve nas. Nastojaćemo da pokažemo da se i ovdje može živjeti, raditi i zaraditi, da se može biti spokojan“, kazala je novoizabrana predsjednica prijedorskog „Preporoda“ i dodala da sve što je mračno treba da bude dio prošlosti. „Prošla su vremena priče o povratku, prošla su vremena Merhameta i Crvenih krstova, sada je došlo vrijeme da se uhvatimo u koštac sami sa sobom. Obavezu predsjedavanja jednom ovakvom institucijom prihvatam i zbog toga jer želim pomoći svom narodu i svim drugim narodima kako bi lakše živjeli i prebrodili sve teške trenutke“, rekla je Josipovićeva.
„Preporod“ je temeljna bošnjačka kulturološka institucija, koja predstavlja intelektualni napor u svim sferama kulture i umjetnosti usmjeren na savremeno artikuliranje bošnjačkog nacionalnog identiteta. Ova institucija okuplja pojedince i organizacije, udruženja i ustanove bošnjačke kulture koje se udružuju radi postizanja ciljeva sadržanih u Ustavu Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“. neki od ciljeva „Preporoda“ su i: razvijanje i snaženje svijesti o ukupnosti bošnjačke kulture u svjetskog zajednici kultura; istraživanje i predstavljanje svih sadržaja bošnjačke kulture u okviru nastojanja Bošnjaka da sebi osiguraju ravnopravan položaj u svjetskoj zajednici naroda; razvijanje i jačanje patriotske svijesti i znanja o narodnoj cjelovitosti, posredstvom snaženja osjećanja odgovornosti svakog pojedinca prema nacionalnoj cjelovitosti te odgovornosti nacionalnih organizacija, društava i ustanova prema svakome pojedincu; uspostavljanje prijateljskih veza sa svim organizacijama, društvima i ustanovama drugih naroda u cilju saradnje i međusobnog pomaganja; preuzimanje i razvoj pozitivnih iskustava svih drugih naroda, organizacija, društava i ustanova, kako bi ona postala stavni dio bošnjačke kulture; školovanje bošnjačke omladine u skladu s potrebama bošnjačkog naroda; osnivanje i vođenje organizacija i ustanova koje su trajna ili privremena potreba bošnjačkog naroda;osiguranje nezavisnosti u svim područjima kulturnog života gdje je to moguće i ravnopravne saradnje sa svim narodima svijeta, na temelju međusobnog postizanja i promicanja pravednog i mirnog dijaloga.

Comments are closed.