Osnovati fond za nagrađivanje najboljih učenika

OS-Branko-Radicevic-Petrovo

Direktor Osnovne škole /OŠ/ „Branko Radičević“ Petrovo kod Prijedora Milosava Pranić izjavila je danas da bi pri Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske trebalo osnovati fond iz kojeg bi se nagrađivali i stimulisali najbolji učenici prema prethodno usvojenim kriterijumima i pravilima.

„Znate li šta znači za jednu prigradsku ili seosku školu kada joj neki učenik postiže zavidne rezultate na lokalnim, regionalnim i republičkim takmičenjima? Mi sami u školi trudimo se svoje učenike adekvatno nagraditi, ali uvijek mislimo da je to nedovoljno“, rekla je Pranić.

Ona je naglasila da postoje velike razlike između gradskih škola i onih u prigradskim i seoskim sredinama koje najviše potiču iz porodičnog bekgraunda učenika odnosno stepena obrazovanja roditelja, ali i činjenice da su djeci u gradu daleko dostupniji brojni i raznovrsni sadržaji nego djeci sa sela ili iz prigradskih naselja.

„Predznanje s kojim djeca dođu u prvi razred gradske škole neuporedivo je veće od onoga u prigradskim i seoskim školama. Ja sam radila 25 godina u gradskoj školi, a sada sam u prigradskoj, pa imam dovoljno iskustva da mogu to ustvrditi“, dodala je Pranić.

Ona je istakla da gradske škole i zbog daleko veće brojnosti imaju prednost prilikom izbora učenika koji će ih predstavljati na takmičenjima, za razliku od prigradskih i seoskih.

„Ilustracije radi, mi imamo ukupno 231 učenika a npr. gradska škola `Petar Kočić` 1300. Mi u osmom razredu imamo dva odjeljenja sa ukupno 26 učenika a neka gradska škola ima pet odjeljenja po 30 uenika i samim tima ima veću mogućnost izbora talentovanih“, pojasnila je Pranić.

Ona je naglasila da se zbog takvih razlika moraju više vrednovati uspjesi učenika iz prigradskih i seoskih škola poput učenice osmog razreda ove škole Natalije Lebed koja je osvojila prvo mjesto na regionalnom takmičenju iz matematike i treće na republičkom takmičenju recitatora.

Milena-Krivaja,-Milosava-Pranic-i-Natalija-Lebed

„Naučno-nastavno vijeće škole proglasilo ju je najboljim učenikom u 2014/2015. godini. U nagrađivanju ovakvih talenata treba slijediti primjer gradske uprave Prijedor koja ih svake godine i novčano nagrađuje“, dodala je Pranić.

Ona je navela da su djeca iz prigradskih i seoskih škola manje razmažena od gradske djece, da imaju više želje i volje za uspjehom i da im je potrebna veća podrška, kao i da nije dovoljno da dijete želi i hoće, nego to mora i nastavnik.

„Natalijin otac je električar, a majka domaćica. Otac našeg prethodnog talenta, učesnika matematičke olimpijade Nemanje Torbice je zanatlija, a ta se djeca takmiče sa djecom čiji su roditelji npr. profesori na Prirodno-matematičkom fakultetu. To su ne male razlike i prednosti u korist gradske djece, te je tim veći svaki uspjeh naših učenika“, zaključila je Pranić.

Natalija Lebed rekla je da ima sve petice iz svih predmeta, a da je isto tako dobar učenik i njena mlađa sestra Andrea koja je završila treći razred. Osim na dodatnu nastavu iz matematike i srpskog jezika, Natalija je bila i u mnogim drugim vannastavnim aktivnostima kao što su razne radionice, hor, dramska i geografska sekcija.

„Ponosna sam što sam učenik ove škole. Ponosna sam na svoje uspjehe. Imam drugare u gradskim školama i ne gledaju me drugačije zato što dolazim iz prigradske škole. Poslije osnovne škole želim upisati gimnaziju, a kasnije u životu voljela bih se baviti matematikom“, kazala je Natalija.

Natalija-Lebed

Nastavnica matematike Milena Krivaja u OŠ „Branko Radičević“ Petrovo vodi dodatnu nastavu za učenike od 6. do 9. razreda koji u protekle tri godine postižu zapažene rezultate na takmičenjima

„Izostaju nagrade za djecu koja postižu dobre rezultate na svim nivoima jer ipak su uložila dosta truda, rada, vremena i odricanja. Mi nastavnici imamo obavezu da vodimo dodatnu i dopunsku nastavu i mi dobijamo svoju platu za to, ali djeci nedostaje stimulacija odnosno saznanje da su prepoznata i da su im rezultati priznati i uvaženi“, dodala je Krivaja.

Za Nataliju kaže da je izuzetan učenik i lijepo vaspitano dijete, da dolazi iz porodice u kojoj se vodi računa o djeci i da je odgovorna, vrijedna, uporna i talentovana.

Autor: SRNA

Comments are closed.