Osnovna škola „Branko Ćopić“ Prijedor-Direktorica poručila: Vidjećemo kako ćemo zagrijavati školski prostor

Direktorica Osnovne škole „Branko Ćopić“ iz Prijedora Sanja Munjiza izjavila je danas za Agenciju ONASA da sa početkom sezone grijanja u njihovoj školi nije započelo zagrijavanje prostora, rekavši da im je toplo.

Upitana kako će se školski prostor zagrijavati kada temperatura bude znatno niža od sadašnje, odgovorila je samo „Vidjećemo“.

Ljetos je kroz projekat „Poboljšanje energetske efikasnosti“ vrijedan 300.000 KM izvršena zamjena krova, vanjske stolarije i postavljanje nove fasade sa toplotnom izolacijo na školskoj zgradi i tu treba tražiti objašnjenje zašto se njen prostor još nije počeo zagrijavati.

Ova škola je jedna od tri prijedorske gradske osnovne škole koje su prije tri godine početkom novembra morale „preko noći“ da kupe ogrijev i hitno aktiviraju vlastite kotlovnice, jer ih je JP „Toplana“ isključila sa gradske mreže pošto joj Ministarstvo prosvjete i kulture RS nije izmirilo dug od oko 300.000 KM na ime toplotne energije koju im je isporučila.

Direktorica „Toplane“ Ljiljana Despotović rekla je da im je resorno ministarstvo do sada izmirilo dugovanja za osnovne škole „Dositej Obradović“ i „Desanka Maksimović“, ali ne i za OŠ „Branko Ćopić“ i navela da prema njenim saznanjima ova škola nije za ovu sezonu kupila ogrijevno drvo i pri tom naglasila da prema sklopljenim ugovorom sa donatorima projekta „Poboljšanje enegetske efikasnosti“ ovu vrstu energenta ne može ni koristiti.

Za razliku od direktorice OŠ „Branko Ćopić“ koja još ne zna kako će se zagrijavati školski prostor u hladnijem periodu, direktorica OŠ „Desanka Maksimović“ Borka Tokić i direktor OŠ „Dositej Obradović“ Stevica Džogazović, kazali su da su nabavkom dovoljne količine ogrijevnog drveta za svoje kotlovnice, spremno dočekali sezonu grijanja.

Prethodnih godina vršen je pritisak na škole da im ponovo „Toplana“ ispručuje toplotnu energiju, međutim oni na to nisu pristajali, uz obrazloženje da im je nabavka ogrijevnog drveta i korištenje vlastitih kotlovnica 4-5 puta jeftinije za zagrijavanje prostora.

Direktor OŠ „Dositej Obradović“ Stevica Džogazović još je dodao da donesenom sudskom odlukom nisu obavezni da budu korisnici JP „Toplana“.

U četvrtoj gradskoj Osnovnoj školi „Petar Kočić“, uvijek su za zagrijavanja prostora koristili vlastitu kotlovnicu, jer u naselju Urije nije izgrađena toplotna mreža.

JP „Toplana“ jutros je počela korisnicima, u skladu sa kalendarom, isporučivati toplotnu energiju, a u ovom preduzeću procjenjuju da će se u toku ove sezone grijanja za zagrijavanjae 330 hiljada metara kvadratnih stambenog i poslovnog prostora potrošiti oko 5.500 tona mazuta.
Tekst – Božica Radić – ONASA
Foto – GradPrijedor.com – arhiva

Comments are closed.