Oštra Luka – lokalni parlament: Skupština konstituisana, opozicija napustila sjednicu

Skupština opštine Oštra Luka konstituisana je danas izborom predsjedništva i radnih tijela, ali su odbornici opozicije napustili zasjedanje nezadovoljni nekim imenovanjima.

Za predsjednika Skupštine opštine Oštra Luka imenovan je Rade Topić iz Narodne demokratske stranke (NDS), za njegovog zamjenika Milan Popović iz Srpske radikalne stranke (SRS) Republike Srpske, a za vršioca dužnosti sekretara Milan Domazet koji je ovu dužnost vršio i u protekle četiri godine.

Sjednicu su napustili odbornici Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), Demokratske partije (DP) i Srpske napredne stranke (SNS), kao i jedan od ukupno dva odbornika Srpske demokratske stranke.

Odbornik SNSD-a Ljubomir Trkulja rekao je da su se na napuštanje sjednice odlučili jer smatraju da je izabrani potpredsjednik Skupštine opštine Oštra Luka u sukobu interesa i jer smatraju da je na to mjesto trebalo da bude izabrana žena.

„SNSD neće učestvovati u radu lokalnog parlamenta dok se ne donesu drugačije odluke. Kad se ove odluke koje smatramo nezakonitim isprave, SNSD će se vratiti u odborničke klupe“, poručio je Trkulja.

SNSD smatra da je Milan Popović u sukobu interesa jer pred Osnovnim sudom u Prijedoru vodi radni spor protiv opštine Oštra Luka čiji je ranije bio radnik.

Predsjednik Skupštine opštine Oštra Luka Rade Topić rekao je da Popović nije u sukobu interesa jer mu je radna knjižica zaključena 30. oktobra 2009. godine, te da dvije žene jesu bile predložene za potpredsjednika Skupštine opštine, ali jedna je sama odustala, a druga nije dobila većinu.

Načelnik opštine Oštra Luka Dragan Stanar rekao je da je jako neodgovorno od odbornika opozicije to što su napustili sjednicu.

„Neodgovorno je najprije zbog građana koji su ih birali jer su već na prvoj sjednici našli za shodno da je napsute, nisu dali šansu konstruktivnom radu i relaksirajućoj atmosferi ni šasnu budućim odnosima. Isključivost nikome u narednom periodu neće donijeti dobra“, ocijenio je Stanar.

Na današnjoj sjednici nije izabran zamjenik načelnika opštine.

„Prema članu 47 Statuta opštine Oštra Luka, zamjenik načelnika bira se na prijedlog načelnika opštine. U ovom momentu ne idemo s prijedlogom i molim da Skupština konstatuje da danas neće biti biran zamjenik načelnika“, rekao je Stanar.

Skupštinsku većinu čini Demokratski narodni savez (DNS) sa tri odbornika, jedan od dva odbornika SDS-a, NDS sa dva odbornika i SRS i Partija demokratskog progresa (PDP) sa po jednim odbornikom.

U opoziciji su SNSD sa četiri mandata, DP i SNS sa po jednim mandatom, te jedan od dva odbornika iz SDS-a.

Na pitanje kako to da je odbornik SDS-a Dragan Kantar u poziciji, a odbornik SDS-a Daliborka Mastikosa u opoziciji, od odbornika SDS-a dobili smo odgovor da svako ima pravo da u parlamentu djeluje kako želi.

U ovoj maloj rubnoj opštini 7. oktobra cenzus je prešlo svih osam političkih subjekata koji su se i kandidovali i Skupštinu opštine čini 15 odbornika iz 8 stranaka.

Novi načelnik Oštre Luke je iz DNS-a, a u prethodnih 12 godina na čelu ove male rubne opštine bila je Drena Kuridža iz SNSD-a.
SRNA

Comments are closed.