Osveštan hram Svetog Vasilija Ostroškog

hram Svetog Vasilija OstroškogPoslije četiri godine izgradnje završen je i u subotu osveštan novi hram Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca u Donjem Petrovom Gaju, kod Prijedora. Crkvu je osveštao Njegovo preosveštenstvo episkop banjolučki gospodin Jefrem uz sasluženje sveštenstva. Sada mještani imaju čime da se ponose jer su zajedno sa donatorima iz tog kraja izdvojili sredstva za novu crkvu. Pored velikog broja vjernika, osveštanju crkve prisustvovao je i načelnik opštine Prijedor Marko Pavić, predstavnici privrednog života opštine, političkih partija i brojni gosti.

– Daće Bog da se u ovom hramu pravoslavni Srbi krštavaju, vjenčavaju i da obavljaju svoje duhovne potrebe – rekao je vladika Jefrem i dodao da ovaj hram nije sagrađen samo materijalnim sredstvima i vještim rukama već i „vjerničkim srcima naših ljudi koji istinski vjeruju u Boga“.

Podsjećajući na dane kada je prije četiri godine ova crkva počela da se gradi, vladika Jefrem je kazao da je odvajkada postojala želja mještana Donjeg Petrovog Gaja da izgrade sveti hram i da ga posvete Svetom Vasiliju Ostroškom.

– I ovdje se pokazalo da svaki započeti posao, sa Božjom pomoći i sa dobrom namjerom mora biti završen – kazao je vladika.

Kum novootvorenog hrama u Donji Petrovom Gaju je Milenko Zrnić, a kum zvona je Mirko Kobas. Na čelu inicijativnog odbora za gradnju hrama bio je Nikola Zrnić koji je istakao da je ovo još jedan primjer gdje se pokazalo jedinstvo sela.

– Naši mještani svih 110 domaćinstava dali su doprinos da po prvi put u istoriji sela imaju svoj hram – rekao je Zrnić.

On je izrazio nadu da će njegovom izgradnjom, kako stariji, tako i omladina imati razloga za veća okupljanja na ovome mjestu.

– Srećni smo što se i u našem selu konačno oglasio zvuk zvona – rekao je Zrnić.

Nakon osveštanja novog hrama i svete liturgije, za sve prisutne organizovan je svečani ručak i narodno veselje.

Izvor: Glas Srpske

Comments are closed.