Osvojili svjetske vrhove

Planinarsko-skijaško društvo „Previja“ iz Lamovite, kod Prijedora, osnovano je 1997. godine, kada je i izgrađen planinarski dom na Previji, na nadmorskoj visini od 760 metara, odakle se pruža nezaboravan pogled.
Prema riječima Duška Blažića, predsjednika ovog društva, od doma pogled puca prema Banjoj Luci, Prijedoru, Omarskoj i seže daleko preko planina Manjača, Čemernica, Osmača, Grmeča, Plješevice, Vlašića, Vitoroga, Dimitora, Klekovače, Osječenica, pa čak do Velebita na obali Jadrana.
– Članovi našeg društa su na Kozari uradili i markirali mnogo planinarskih staza a tvorci su i planinarskog transverzalnog puta koji se kreće od manastira Moštanica i dalje preko Mrakovice, Gole Planine i pored planinarskog doma na Previji, preko najvišeg vrha na Kozari – Lisina, te Gugunove Glavice sve do željezničke stanice u Potkozarju – kaže Blažić.
Kaže da su štampali i set karata planina Kozara i Manjača, te specijalne karte za orijentaciona takmičenja.
– Više puta smo bili prvaci RS u pojedinačnim prvenstvima Balkana i na ostalim međunarodnim takmičenjima gdje smo osvojili brojne medalje – rekao je Blažić.
Društvo je školovalo pet vodiča i dva vodiča instruktora, Duška Blažića i Dragana Prpoša.
Imaju i školovani kadar u oblasti alpinizma, gorske službe spasilaca i orijentiringa.
– U planinarsko alpinističkim ekspedicijama osvojili smo Olimp, Musalu, Vihren, Kajmakčalan, Golemi Korab, Maja e Jezerce, Grosglokneru, Gran Paradizu, Monte Rozu, Mon Blan, Kavkaz, Kilimandžaro, Ande, Ajland Pik i Čukung Ri- ponosno ističu u Društvu.
Organizatori su velikog broja akcija kao što su Osmomartovski uspon na Lisinu, transverzala „Vrhovima Kozare“, kao i kozarko planinarskog maratona koji je ove godine u avgustu bio organizovan treći put.
– Start ove manifestacije je na Previji kod planinarskog doma. Staze na maratonu su duge od tri kilometra do 104 kilometra. Pomenute staze prolaze najljepšim predjelima Kozare preko Mrakovice, Moštanice, Gole Planine, Lisine, Gugunove Glavice, Gornje Jurkovice – kaže Blažić.
Fokus

Comments are closed.