Osvojili tri zlata

Inovatori prijedorske Elektrotehničke škole vratili su se sa izložbe mladih inovatora „Inova-mladi“, koja je nedavno održana u Zagrebu, sa tri zlatne, tri srebrne i sedam bronzanih medalja.

Zlatnom medaljom nagrađeni su radovi „eko kontejner“, „elektromobil na vjetroturbinu“ i „digitalni stubišni automat“.

Najbolji tehničar u BiH i dobitnik „Zlatnog točka tehnike“ Dragan Stupar na izložbi „Inova“ nagrađen je zlatnom medaljom za rad „eko kontejner“.

– Pored ove inovacije, na sajmu sam osvojio još i srebrnu i pet bronzanih medalja. Siguran sam da ću, osim brojnih medalja i priznanja, iz svog četvorogodišnjeg školovanja ponijeti i puno znanja koje će mi biti potrebno jer školovanje ću nastaviti, najvjerovatnije kao i moji drugovi, na Elektrotehničkom fakultetu u Banjoj Luci – kazao je Stupar.

Za razliku od Stupara, kojem su police prepune priznanja, učeniku trećeg razreda ove škole Aleksandru Starčeviću ovo je prvo učešće na izložbama.

– Presrećan sam jer sam zlatnu medalju osvojio za inovaciju digitalnog stubišnog automata – rekao je Starčević.

Ðorđe Jokić, učenik trećeg razreda, sa grupom učenika, zlato je dobio za „elektromobil na vjetroturbinu“.

Priznanja iz Zagreba samo su nastavak uspješnih učešća učenika prijedorske Elektrotehničke škole na izložbama i sajmovima inovatorstva.

Uspjesi ovih učenika donijeli su školi i Nagradu opštine Prijedor, koja im je dodijeljena povodom 16. maja, Dana opštine. Na prijedlog resornog ministarstva odobrena su i sredstva iz Razvojnog programa za projekat naučnoistraživačkog centra koji će biti smješten u potkrovlju školske zgrade i otvoren za sve mlade inovativne ljudi različitih interesovanja.

Izvor: Glas Srpske

Comments are closed.