Otkrivena čelična skulptura „Sintagma“

Povodom obilježavanja stogodišnjice industrijske eksploatacije rude na području Prijedora na novom gradskom trgu u Ulici Vuka Karadžića danas je otkrivena čelična skulptura „Sintagma“ rad umjetnika Vladimira Kneževića.

Direktor Rudnika željezne rude „Ljubija“ Stanko Vujković je na ceremoniji otkrivanja skulpture i svečane predaje gradu istakao da je ovo jedan u nizu manifestacija koju je RŽR povodom velikog jubileja poklonio gradu.

„I ovo danas je poklon, da gledajući ovu skulpturu, gosti našeg grada znaju da je rudarstvo aktivnost koja je obilježila proteklih 100 godina njegove istorije“ kazao je Vujković.

Zamjenik gradonačelnika Prijedora Drago Tadić je istakao da je ova skulptura poklon RŽR-a koja će uljepšati izgled nove ulice Vuka Karadžića.

„Skulptura će uljepšati ovu novu ulicu i doprinos je trajnom sjećanju na bavljenje rudarstvom na ovim prostorima“ rekao je Tadić.

Autor skulpture Vladimir Knežević je potvrdio da njegov rad „Sintagma“ ne predstavlja samo stotinu godina rudarenja već cijeli period metalogenetske zone Sansko-unske regije.

On je dodao da je i skulptura rađena u čeliku koji je zavaren i ofarban tehnologijom kojim se farbaju auta kako bi, bez veće intervencije, na otvorenom trajala bar 20 godina.

Ovaj događaj je upriličen i povodom obilježavanja Dana rudara, 17. decembra.

Autor: PrijedorGrad.org

Comments are closed.