Otkrivena spomen ploča prvoj žrtvi u Prijedoru iz 1992 godine

U Kozarskoj ulici u Prijedoru na mjestu gdje je prije 20 godina ubijen dvadesetogodišnji Radenko Đapa, policajac iz Gornjeg Jelovca, danas je otkrivena spomen ploča u znak sjećanja na prvu žrtvu Prijedora u minulom ratu. Ovom činu su, osim Radenkovih roditelja i prijatelja porodice, prisustvovali brojni mještani njegovog rodnog sela i predstavnici nevladinih boračkih organizacija, udruženja te stanovnici Prijedora. Oni su nakon osveštanja spomen ploče, položili cvijeće i vijence, te prisluživanjem svijeća odali počast ovom tragično stradalom mladiću. Radovan Đapa, Radenkov otac, sjeća se da je te noći njegov sin kao pripadnik policije pošao na posao. „Pričali su nam kasnije ljudi da je izašao iz autobusa kada ga je pokosio metak i to s leđa, sa udaljenosti od oko četiri metra.Teško je živjeti sa tom neizmjernom tugom, ali evo sjećaju ga se i hvala svima što su obilježili ovo mjesto“, rekao je Đapa. Milan Stojanović, pukovnik Vojske Republike Srpske u penziji i kum porodice Đapa, izrazio je zahvalnost u ime mještana Gornjeg Jelovca što je nakon 20 godina obilježeno mjesto stradanja prve žrtve u Prijedoru.
„Radenko Đapa je u noći između 30. aprila i 1. maja 1992. godine ubijen i do danas nisu otkriveni počinioci tog ubistva.Njegov Gornji Jelovac uvijek će se sjećati tog dvadesetogodišnjaka koji je bio na početku života, i koji je treće dijete koje su njegovi roditelji Rade i Marija Đapa izgubili. Njihove dvije kćerke umrle su ranije, tako da su ostali sami“, rekao je Stojanović. On je dodao da će spomen ploča od sada biti mjesto gdje će roditelji moći da polože cvijeće i zapale svijeće, a svima nama opomena da se ovako nešto više nikad ane ponovi. Opštinska organizacija porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila, koja je organizator postavljanja spomen ploče, ovim je započela aktivnosti povodom obilježavanja događaja iz 1992.godine u Prijedoru. Predsjednik ove organizacije Zdravka Karlica istakla je da su ovaj čin i ova spomen ploča u stvari poruka javnosti da nije sve kako Bošnjaci pričaju – da nisu bili spremni za rat i da nisu bili naoružani.
„Niko ne brani one za koje se dokaže da su počinili zločine nad Bošnjacima. Ali, i Bošnjaci treba da priznaju da je bilo stradanja i na srpskoj strani u Prijedoru i treba da budu procesuirani oni koji su prije 20 godina prvi zapucali u Prijedoru i ubili Radenka Đapu, sina jedinca njegovih roditelja, i kasnije 22. maja još dvije srpske žrtve u ovom gradu“, rekla je Karlica. U popodnevnim časovima nizom događaja čiji je organizator opštinska organizacija Udruženja ratnih zarobljenika i logoraša Republike Srpske biće nastavljeno sjećanje na nemile događaje iz minulog rata. U 17.30 biće položeni vijenci ispred spomen obilježja poginulim borcima u Odbrambeno-otadžbinskom ratu koji se nalazi ispred zgrade Mjesne zajednice Čirkin Polje, a u 18.30 i ispred centralnog spomen obilježja „Za krst časni“ u centru Prijedora.Učesnici ovih pomena potom će organizovano prošetati ulicom Kralja Petra Prvog Oslobodioca do zgrade Pozorišta Prijedor, gdje je za 20.00 zakazana projekcija dokumentarnog filma o stradanju srpskog naroda u Odbrambeno-otadžbinskom ratu, sa osvrtom na prostor BiH.
SRNA

Comments are closed.