Otvaranje kopa Buvač za novi život rudnika

„ArcelorMittal Prijedor“ u periodu od septembra do novembra pokrenuće novi rudokop Buvač čime će biti okončana eksploatacija rude na dosadašnjem ležištu Jezero, izjavio je direktor ovog preduzeća Mladen Jelača. „Novi kop značiće novi život za naše preduzeće. Investicija je vrijedna 30 miliona evra, a procjenjuje se da rudokop Buvač ima 45 miliona tona zaliha željezne rude i oko 150 miliona tona jalovine, što znači da će se eksploatisati narednih dvadesetak godina“, rekao je Jelača.

„ArcelorMittal Prijedor“ ima 700 radnika, a kako je procjena da može raditi sa 670 zaposlenih, radnicima je ponuđen takozvani dobrovoljni odlazak iz preduzeća uz stimulativni bonus. Za napuštanje preduzeća do sada se prijavilo 14 radnika, uglavnom onih koji ispunjavaju jedan od uslova za penzionisanje, a biće im isplaćene otpremnine i po 6.000 KM.

„Mislimo da je to najkorektniji i najbezbolniji način da dovedemo broj radnika na racionalan nivo. Želimo izbjeći davanje otkaza ili iskazivanje tehnološkog viška“, dodao je Jelača.

U prvom polugodištu „ArcelorMittal Prijedor“ proizveo je 400.000 tona rude, a za drugih šest mjeseci planirana je proizvodnja pola miliona tona rude, što bi na godišnjem nivou značilo smanjenje za 25 odsto od ranije planiranih 1,2 miliona tona rude. Proizvodnja je prilagođena smanjenoj prodaji do čega je došlo usljed globalne ekonomske krize. U prijedorskom preduzeću su zbog toga odlučili da ne gomilaju zalihe rude u skladištima već da se okrenu smanjenju proizvodnje. „ArcelorMittal Prijedor“ rudu isporučuje željezarama matične kompanije „ArcelorMittal“ u Zenici, Poljskoj, Češkoj i Rumuniji. Srna

Sindikat „ArcelorMittala Zenica“ zatražio je od rukovodstva kompanije da se izjasni prema nezvaničnim informacijama po kojima ova kompanija uskoro namjerava da otpusti najmanje 800 radnika.

Predsjednik Sindikata Islam Imamović potvrdio je da se obratio generalnom direktoru preduzeća M.K. Srinivasanu i da mu je odgovoreno da se radi o spekulacijama. Ukoliko se informacije, pak, pokažu tačnim Imamović smatra da će najveću krivicu snositi Vlada FBiH, od koje je nedavno Uprava „ArcelorMittala“ zatražila da se saglasi s izmjenama privatizacionog ugovora i omogući smanjenje broja radnika i obima proizvodnje.

„Sve je u rukama federalne vlade, jer ona treba da da zeleno svjetlo, a time bi preuzela i odgovornost za posljedice po radnike. Prihvatanje zahtjeva za izmjenama privatizacijskog ugovora bio bi neozbiljan potez“, kaže Imamović.

Izvor: Nezavisne novine

Comments are closed.