Otvoren novi objekat područne škole u Gornjim Orlovcima

Predsjednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik danas je svečano otvorio novi objekat područne škole u Gornjim Orlovcima u čiju izgradnju je iz Razvojnog programa RS uloženo 417.000 KM. Premijer Dodik je tom prilikom rekao da je svaka nova škola doprinos razvoju Republike Srpske u kojoj je obrazovanje jedan od strateških ciljeva. „Osim materijalne pretpostavke, koju smo stvarali u posljednje vrijeme izgrađujući objekte i povećavajući standard prosvjetnih radnika, moraćemo da podižemo nivo edukacije na svim nivoima obrazovanja i da se integrišemo sa najboljim nastavnim procesima koji se odvijaju u EU“, istakao je Dodik i dodao da će se samo na taj način školovana djeca moći ravnopravno nositi sa jakom konkurencijom na evropskim tržištima rada. „Zbog toga nemamo pravo na greške u osnovnom i srednjem obrazovanju gdje, posebno, moramo obratiti pažnju školovanju potrebnih kadrova“, rekao je Dodik.

Ministar prosvjete i kulture RS Anton Kasipović potvrdio je da je iz Razvojnog programa Vlade RS u izgradnju i obnovu školskih objekata u Prijedoru uloženo oko 2.7 miliona KM. „Osim ove područne škole, značajne investicije su bile u Muzičkoj školi, Elektrotehničkoj, Osnovnoj školi Desanka Maksimović, kao i u oblasti kulture“, podsjetio je Kasipović i dodao da je u toku tenderska procedura za odabir izvođača radova na izgradnji objekta Specijalne škole „Ðorđe Natošević“. On je najavio i izgradnju škole u Bistrici, a Vlada RS će u skladu sa mogućnostima realizovati i projekte vezan za obnovu zgrade Pozorišta Prijedor te izgradnju školske dvorane u Omarskoj. Načelnik opštine Marko Pavić naglasio je da je izgradnja školskog objekta u Gornjim Orlovcima bila prioritet programa infrastrukturnih ulaganja u oblasti obrazovanja na području prijedorske opštine. „Zahvaljujući resornom ministarstvu i Vladi RS, danas smo u prilici da otvorima jedan savremeni objekat koji je i primjer dobre saradnje lokalne zajednice i Vlade na korist građana“, istakao je Pavić.

Direktor Osnovne škole „Petar Kočić“ Draško Grbić, u čijem sastavu je područno odjeljenje u Gornjim Orlovcima, rekao je da su 80 učenika razredne nastave i pet profesora dobili funkcionalni objekat sa pet učionica i drugim prostorima neophodnim za vanškolske aktivnosti. Nakon svečanog otvaranja školskog objekta, osveštan je novoizgrađeni objekat, a potom su učenici i zaposleni, sa zvanicama, proslavili školsku slavu – Svetog Savu.  

 

Comments are closed.