Otvoren novoizgrađeni objekat Javne ustanove Sunce

Ministarka porodice, omladine i sporta Republike Srpske Nada Tešanović otvorila je danas u Prijedoru novoizgrađeni objekat Javne ustanove „Sunce“ Prijedor, koja je nasljednik nekadašnje specijalne škole „Đorđe Natošević“.

„Činjenica je da su ova djeca išla na nastavu u objekat koji nije odgovarao njihovim potrebama. Ovaj novi, impozantni objekat je izuzetno značajan za ovu kategoriju djece i želim njima i osoblju škole što bolje rezultate u ovim uslovima, koji će omogućiti daleko bolje odvijanje nastavnog procesa“, rekla je Tešanovićeva prilikom otvaranja objekta izgrađenog na mjestu nekadašnje specijalne škole.

Ona je istakla da je Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske prepoznalo potrebu da djeca, koja pohađaju ovu školu, zaslužuju daleko bolje uslove za školovanje.

Direktorica Javne ustanove „Sunce“ Slađana Radaković navela je da ovaj izuzetan dan znači kraj nastave u staroj montažnoj baraci.

„Naši su učenici 40 godina lutali da pronađu svoje mjesto pod suncem i sada ne samo da smo poboljšali uslove rada, već imamo mogućnost da proširimo naše djelatnosti, čime ćemo poboljšati kvalitet usluga, ne samo za naše korisnike, nego i za lokalnu zajednicu i širu regiju“, rekla je Radakovićeva.

Objekat ima 1.650 metara kvadratnih korisnog prostora, 26 učionica i kabineta i sportsku salu za 85 učenika sa umjerenom ometenošću u razvoju koji pohađaju ovu školu.

Sa njima radi šest edukovanih muzikoterapeuta i defektologa svih smjerova kao što su oligofrenolog, psihomotorni redukator, somatoped i logoped, a od stručnih saradnika fizioterapeut, medicinska sestra, socijalni radnik i psiholog.

Novina je i specijalizovana soba poznata kao senzorna soba. To je interaktivna soba, gdje terapeut kontroliše opremu u sobi i dozira stimuluse za svako čulo i prilagođava ih individualnim karakteristikama svakog korisnika.

Ukupna vrijednost objekta je 1.460.000 KM, a sredstva u iznosu od milion KM obezbijeđena su iz Razvojnog programa Vlade Republike Srpske, dok je opština Prijedor uložila 260.000 KM, a Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske 200.000 KM.

Izgradnja novog objekta počela je krajem prošle godine, a u međuvremenu su osoblje i učenici bili podstanari u Osnovnoj školi „Dositej Obradović“ u Prijedoru.
Tekst – SRNA
Foto – GradPrijedor.com

Comments are closed.