Otvoren objekat za proizvodnju šampinjona

14-Prijedor---objekat-za-uzgoj-sampinjona-na-dvije-etaze

U prijedorskom Domu za mušku djecu i omladinu ometenu u razvoju danas je otvoren objekat namijenjen za uzgoj šampinjona u čiju rekonstrukciju i adaptaciju je japanska vlada posredstvom Međunarodne organizacije za migracije /IOM/ uložila 102.000 KM.

Zamjenik japanskog ambasadora u BiH Kazumasa Mijazaki rekao je da je ovo dio jednog većeg projekta u BiH u koji je Vlada Japana posredstvom IOM-a uložila ukupno 1,2 miliona maraka.

„/Osim u Prijedor, novac je uložen u/ pet centara za djecu sa posebnim potrebama u Derventi, Orašju, Srpcu i Bijeljini“, rekao je Mijazaki.

14-Prijedor---djakovic

Za Prijedor je od ukupnog iznosa donacije bilo namijenjeno 75.000 američkih dolara, ali su izvedeni radovi koštali manje od prvobitno predviđenog iznosa.

Pomoćnik ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Branka Sladojević rekla je da Ministarstvo podržava ovakve aktivnosti i razvoj ustanova u teškom vremenu kada se pokušava na sve moguće načine unaprijediti rad ustanova i pružiti nove usluge za korisnike.

14-Prijedor---Dom-za-musku-djecu-i-omladinu-ometene-u-razvoju

„Radno-okupaciona terapija ovdje je i ranije postojala kroz razni igraonički rad i uzgoj voća i povrća i sad se otvara mala manufaktura koja će podići samopouzdanje korisnika i omogućiti da se osjećaju korisnima“, poručila je Sladojevićeva.

Direktor Doma za mušku djecu i omladinu ometenu u razvoju Prijedor Rajko Drinić rekao je da će uzgoj šampinjona biti dio rada i radne okupacije štićenika ovog doma.

14-Prijedor---objekat-namijenjen-za-uzgoj-sampinjona

„Potrebno nam je još za ventilaciju i druge potrebe za uzgoj šampinjona oko 30.000 KM i nastojaću sa donatorskim organizacijama da završimo to da možemo početi sa radom“, dodao je Drinić.

Radmila Urošević iz IOM-a podsjetila je na to da se ova organizacija poslije poplava 2014. godine obratila Vladi Japana i da su sve lokacije za koje je japanska vlada obezbijedila pomoć odabrane u saradnji sa Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.

14-Prijedor---u-objekat-za-uzgoj-sampinjona-ulozeno-102

Ona je navela da su četiri objekta već završena, a da će do kraja maja biti završen i objekat u Bijeljini koji je kompletno nova zgrada u koju će biti smješteni i Centar za socijalni rad i centar za djecu sa posebnim potrebama, dodajući da je i u Srpcu građena nova zgrada koju je sufinansirala opština.

Zamjenik gradonačelnika Prijedora Milenko Đaković rekao je da je sanacija objekta velika pomoć u smislu popune radnog dana i da su na taj način u jednu cjelinu uvezani radno-okupacioni dio i element društvenog standarda.

14-Prijedor---uzgoj-sampinjona-za-radnu-okupaciju-i-bolji-standard

Dom za mušku djecu i omladinu ometenu u razvoju u Čirkin Polju kod Prijedora ima 199 korisnika uzrasta od pet do 77 godina iz BiH, Hrvatske i Crne Gore.

Autor: SRNA

Comments are closed.