Otvoren zimski izviđački kamp na Kozari

U prisustvu preko stotinu izviđača iz Zenice i Prijedora juče je na Kozari i zvanično otvoren interetnički izviđački zimski kamp pod nazivom „Jednostavno prijatelji“.

Kamp je zvanično otvorio zamjenik gradonačelnika Prijedora Aleksandar Miljuš koji je naglasio da je grad Prijedor i do sada podržavao aktivnosti ovdašnjeg izviđačkog odreda i da će korespodentan faktor za saradnju biti i ubuduće.

„Prijedorski izviđački odred ima ogromnu tradiciju, a ovakve manifestacije koje uključuju okupljanje, druženje i edukaciju mladih ljudi, Gradska uprava rado podržava“, rekao je Miljuš.

Starješina Odreda izviđača „Dr Mladen Stojanović“ Ernest Badnjević izjavio je na ceremoniji otvaranja zimskog kampa da je ovo šesti kamp ovakve vrste na Kozari, a inače treća aktivnost od ukupno osam masovnijih aktivnosti istoimenog projekta `Jednostavno prijatelji` koje će ukupno okupiti preko 3000 izviđača.

„U okviru ovog projekta održan je izviđački višeboj i festival izviđačke pjesme, a slijede i druge aktivnosti koji provode izviđački odredi iz Zenice i Prijedora, koje će se završiti ljetnim kampom na Boračkom jezeru“, istakao je Badnjević.

On je za vrijeme trajanja kampa do 19. januara najavio održavanje više radionica na temu mirovnog dijaloga, uticaja vršnjaka i upoznavanje jednih na druge te predavanje na temu radio-amaterizma i uvezivanja izviđača u jedinstven sistem u slučaju prirodnih nepogoda i opasnosti.

Predsjednik Saveza izviđača grada Zenice Edin Šarić istakao je značaj ovog prijateljstva među mladim ljudima koje stvara izviđački pokret.

„Projekat je i zamišljen tako da se kroz interetničke i mirovne radionice djeca steknu prijatelje i možemo reći da smo u tome uspjeli, a takav je i naziv samog projekta – jednostavno prijatelji jer smo mi to i postali“, rekao je Šarić.

On je dodao i da se na osnovu ovog prijateljstva među mladima može početi graditi i most saradnje između gradova Prijedor i Zenica.

Održavanje ovog kampa odnosno ovaj cjelokupna projekat izviđača Prijedora i Zenica podržava Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u BiH sa 40 000 dolara.

Izvor: PrijedorGrad.org

Comments are closed.