Otvorena ambulanta u Bistrici

U prijedorskom selu Bistrica u petak naveče je otvorena ambulanta porodične medicine u čiju je izgradnju i opremenje uloženo oko 60.000 KM. Mladen Miodragović, direktor Doma zdravlja u Prijedoru, u čijem se sastavu nalazi ambulanta u Bistrici, rekao je da je to prvi zdravstveni objekat u selu izgrađen u zadnjih četrdesetak godina.

„Imamo namjeru da kroz projekat porodične medicine, koji se u Prijedoru realizuje u posljednje četiri godine, obnovimo i opremimo 42 ambulante. Ove godine u planu je završetak izgradnje i adaptacija prostora za 17 ambulanti porodične medicine, a počeće izgradnja još 12 objekata“, rekao je Miodragović.

On je dodao da je bitno da se u Prijedoru potpuno rekonstruiše i centralna zgrada Doma zdravlja, investicija vrijedna 1.140.000 KM.

„Naredne sedmice očekujemo izjašnjavanje resornog ministarstva i lokalne zajednice o potrebnih 430.000 KM za dovršetak radova na rekonstrukciji Doma zdravlja. Ako ne bude pronađeno rješenje, naša ustanova će morati da se kreditno zaduži kako bi objekat bio završen u planiranom roku“, rekao je Miodragović.

Marko Pavić, načelnik opštine Prijedor, rekao je da je opština utvrdila mrežu ambulanti porodične medicine i da obezbjeđuje 35 odsto sredstava, dok ostatak dolazi od Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite.

“U Bistrici nikad ranije nije postojala ambulanta i ovim smo stanovništvu približili i pojeftinili zdravstvenu uslugu“, naglasio je Pavić prilikom sinoćnjeg otvaranja nove ambulante u Bistrici.

U tom selu na obroncima Kozare, koje je od centra grada geografski dosta udaljeno, registrovano je 1.200 lica koja su zdravstvenu zaštitu do sada koristila u Lamovitoj, Omarskoj ili Prijedoru.

Izvor: Nezavisne novine

Comments are closed.