Otvorena dvodnevna manifestacija Zlatne ruke Potkozarja

Etno-turistička manifestacija „Zlatne ruke Potkozarja“, koja se održava u okviru Kulturnog ljeta „Prijedor 2012″ otvorena je danas na malom gradskom trgu i okupila je 36 izlagača. Direktor Turističke organizacije opštine Prijedor Amira Ganić istakla je da je na ovoj, šestoj po redu manifestaciji, učešće uzelo 13 udruženja, pet radionica i 18 pojedinaca. „Oni će u naredna dva dana, koliko će manifestacija trajati, predstaviti rukotvorine, običaje, tradicionalna jela, stare zanate, odjevne predmete, znanje, umijeće, etno dizjan, muzičke instrumente, ples i igru naroda Potkozarja“, rekla je Ganićeva. Ovu svojevrsnu izložbu rukotvorina otvorio je načelnik opštine Marko Pavić koji je rekao da je ova manifestacija itekako zaživjela, jer svake godine okupi sve više učesnika i posjetilaca.
„Cilj ove etno izložbe je afirmacija tradicionalnih vrijednosti potkozarskog kraja, ali da je činjenica da privlači i goste izvan Potkozarja. Ovo je još jedna potvrda da vrijednosti koje su njegovali naši preci treba obnavljati i prenositi na mlade generacije jer se one potvrđuju u današnje vrijeme, a zasigurno su veoma zanimljive i za domaće i za strane goste koji u ljeto borave u gradu na Sani“, rekao je Pavić.
On je naglasio da manifestacija ima i prodajni karakter gdje svi imaju priliku i pokazati svoje umijeće, ali i prodati razne rukotvorine. „Privredni karakter ove manifestacije je veoma značajan i opština Prijedor će je i dalje podržavati“, istakao je Pavić.
Tokom izložbe, koja je i ove godine prodajnog karaktera, tročlana stručna komisija će pregledati štandove i ocijeniti izložbene eksponate, te na kraju manifestacije proglasiti pobjednike u kategorijama najoriginalniji eksponat i najljepše uređen štand, gdje su za prva tri mjesta predviđene novčane nagrade od po 250, 150 i 100 KM.
Svečano zatvaranje manifestacije biće održano sutra u 19.00 časova, kada će biti uručene nagrade i priznanja.
Organizator „Zlatnih ruku Potkozarja“ je Turistička organizacija opštine Prijedor, a pokrovitelji opština Prijedor i Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske.
Tekst – SRNA
Foto – GradPrijedor.com

Comments are closed.