Otvorena džamija u Ćeli

Pred više hiljada okupljenih vjernika iz Ćele, Prijedora i ostalih bosanskohercegovačkih gradova, u Ćeli je protekle subote svečano otvorena obnovljena džamija. Otvaranju su osim imama sa područja Medžlisa Islamske zajednice Prijedor prisustvovali i reisu-l-ulema IZ BiH Mustafa ef. Cerić, bihaćki muftija Hasan ef. Makić, imami sa područja Medžlisa IZ Kozarac i Sanski Most te predstavnici opštine Prijedor na čelu sa načelnikom Markom Pavićem. Otvaranju džamije prisustvovali su i Marijan Stojanović, svećenik prijedorske župe, ukrajinski sveštenik iz Trnopolja Mihal Stahnek, a okupljenim je pročitano i pismo s čestitkama koje je uputio Ranko Maletić, protojerej stavrofor ispred Srpske pravoslavne crkve u Prijedoru.
Inače, ova džamija je sagrađena novčanim donacijama džematlija ovog mjesta a nalazi se na mjestu džamije porušene 1992. godine od koje u znak sjećanja ostao dio stare munare. „Bijela džamija“, kako su je prozvali sami mještani, je građena 8 godina, a 12 džematlija iz Ćele je imalo čast da zajedničkim snagama otključaju njena vrata. Kako je rekao Adil ef. Solo, dugogodišnji imam u Ćeli, za izgradnju ove džamije utrošeno je oko milion KM. Marko Pavić, načelnik opštine Prijedor i reisu-l-ulema IZ BIH Mustafa ef. Cerić tokom susreta i razgovora u Ćeli, dotakli su nekoliko pitanja koja se tiču ne samo vjerskog već i ekonomskog života u Prijedoru.
„Zalagao sam se za to da zajednički pošaljemo jednu poruku svim našim sugrađanima ali i svim drugim u BiH-u i inostranstvu da je Prijedor grad koji vrijedi pomoći i kojem treba vjetar u leđa. Jednu pozitivnu poruku o procesima u Prijedoru kako bi privukli strane investitore i riješili najveći problem Prijedora a to je nezaposlenost“, rekao je načelnik Pavić. Za izgradnju džamije u Ćeli opština Prijedor je izdvojila je 20.000 KM, a Vlada Republike Srpske 10.000 KM.
Tekst – www.gradprijedor.com i Dnevni avaz
Foto – www.gradprijedor.com i opština Prijedor

Comments are closed.