Otvorena izložba fotografija mlade Prijedorčanke Sonje Marinković

„Svijet mojim očima“, naziv je prve izložbe fotografija Sonje Marinković koja je juče otvorena u Ugostiteljsko-ekonomskoj školi u Prijedoru

U holu škole koju Sonja pohađa izloženo je petnaestak fotografija koje su odraz onoga što ova mlada djevojka vidi kroz objektiv svog foto-aparata.

„Na fotografijama se nalaze stvari onakve kakve ih ja vidim, i koje me na neki način privuku. Zbog ljepote ili neobičnosti, ili čak tuge. Fotografije su raznovrsne i posjeduju sve: prirodu, ljude, predmete uhvaćene u manje ili više neobičnom trenutku“, kaže Sonja Marinković.

Prije nekoliko godina ova mlada Prijedorčanka počela se interesovati za fotografiju.

„Prvo sam fotografisala skromnim digitalnim aparatom, a onda i sa mobilnim telefonom. Tražila sam po internetu neke bolje foto-aparate i samim tim došla na ideju da kupim jedan takav. Nakon nekoliko mjeseci, ukazala mi se prilika da kupim profesionalni aparat i to sam i uradila. I, od tada, fotografišem.“

Ovom izložbom Sonja želi da promoviše svoj rad, jer, kako kaže, radi ono što zaista voli.

„Želim da privučem pažnju i na jednu granu umjetnosti koja je u svijetu prihvaćenija nego što je kod nas. Isto tako, želim da motivišem i one koji vjeruju da imaju potencijale ali se boje da ih sredina neće prihvatiti.“

Izložbu je otvorila direktorica Ugostiteljsko-ekonomske škole Valentina Sovilj rekavši „da stižu generacije učenika koje imaju određene talente i da ih, bez obzira na to koju školu oni pohađali, treba podsticati i hrabriti da se ostvare u nekoj od oblasti“.

U realizaciji izložbe, Sonji su pomogle profesorica srpskog jezika Dajana Vulin i profesorica istorije umjetnosti Milica Tošić, koje su je i podstakle da svoje fotografije pokaže drugim ljudima. Uz njih, veliku podršku je dobila i od ostalih profesora, kao i od direktorice škole te svoje porodice.

Izložba je otvorena narednih deset dana a jednu od fotografija Sonja će pokloniti Javnoj ustanovi Centar Sunce iz Prijedora(.

Sonja Marinković je rođena 6. aprila 1995. godine u Sanskom Mostu. Živi u Prijedoru, gdje je i završila osnovnu školu. Pohađa treći razred Ugostiteljsko-ekonomske škole, smjer turistički tehničar, a fotografijom se bavi nekoliko godina.

Kako sama kaže, sa fotografisanjem nastavlja i dalje, a ako joj se ukaže prilika možda će se u budućnosti time baviti i profesionalno.

Comments are closed.