Otvorena izložba „Kozara, spomenik slobode“

12-Prijedor---izlozba-u-Muzeju-Kozare-u-saradnji-sa-Nacionalnim-parkom-Kozara

U Muzeju Kozare u Prijedoru večeras je otvorena istorijska izložba „Kozara, spomenik slobode“ koju je ova ustanova realizovala u saradnji sa Nacionalnim parkom „Kozara“, a u povodu obilježavanja Dana grada Prijedora, 16. maja.

Direktor Muzeja Kozare Zoran Radonjić rekao je da je ova izložba već viđena u Gradišci i Kozarskoj Dubici, te da će nakon Prijedora biti postavljena u Novom Gradu i u Banjalcui.

„Autor izložbe je kustos istoričar u memorijalnom muzeju na Mrakovici Marina Ljubičić. Zanimljivo je da je na ideju došla upravo kroz razgovor s posjetiocima muzeja na Mrakovici koji su je često pitali kako je napravljen spomenik“, naveo je Radonjić na otvaranju izložbe.

12-Prijedor---Marina-Ljubicic-i-Zoran-Radonjic

Prema njegovim riječima, autor je na tome radila godinu dana u želji da što bolje i stručnije, vizuelno i narativno što zanimljivije, odgovori na to pitanje.

„Njeno istraživanje nije se zaustavilo samo na spomeniku nego na brojnim aktivnostima od kraja Drugog svjetskog rata do kraja osamdesetih godina prošlog vijeka“, dodao je Radonjić.

12-Prijedor---otvaranje-izlozbe-Kozara,-spomenik-slobode

Ljubičićeva je navela da su dvije asocijacije koje se vezuju za Kozaru nacionalni park i velika ofanziva iz ljeta 1942. godine i da ova druga stavlja velike obaveze pred sve koji potiču sa ovih krajeva.

„Nikad ne zaboraviti je prilično težak zadatak i prilčno veliki izazaov i krajnje je vrijeme da se to shvati ozbiljno, a najbolji i vjekovni način je muzealizacija“, poručila je Ljubičićeva.

Gradonačelnik Prijedora Marko Pavić rekao je da je Kozara tvrđava antifašizma.

13-Prijedor---izlozba-Kozara,-spomenik-slobode

„Mi Prijedorčani inače znamo da Kozara nudi mnogo toga i sada i da će u budućnosti biti još ljepša, a posebno su važne poruke sa Kozare da je borba za mir trajna vrijednost koju moramo čuvati i njegovati“, dodao je Pavić.

Majske svečanosti u povodu Dana grada Prijedora nastavljaju se sutra tradicionalnim uličnim trkama u popodnevnim časovima, te otvaranjem Međunarodnog festivala horova „Zlatna večernjim časovima.

Autor: SRNA

Comments are closed.