Otvorena nova područna škola u Bistrici

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Anton Kasipović otvorio je danas u selu Donja Bistrica novi objekat područnog odjeljenja Osnovne škole „Jovan Dučić“ iz Lamovite vrijednog oko 350.000 KM. Prisustvujući svečanosti koju su mještani i učenici priredili povodom ovom događaja ministar Kasipović je istakao da je ogromno zadovoljstvo gdje god da se u Republici Srpskoj napravi nova škola. „Dijelim zadovoljstvo sa mnogobrojnim okupljenim mještanima, posebno mladima jer je ovo jedna lijepa, moderna i funkcionalna škola u kojoj će, nadam se, učenici imati kvalitetnu nastavu i srećno djetinjstvo“, rekao je Kasipović.
On je potvrdio da je ministarstvo odnosno Vlada RS za izgradnju ove škole izdvojilo 300.000 KM iz Razvojnog programa RS, iz koga je inače za oblast obrazovanja i kulture u Prijedoru uloženo 2.8 miliona KM. „Mislim da su to odlične investicije i da smo najveći broj pitanja u oblasti obrazovanja i kulture u Prijedoru riješili“, rekao je Kasipović. Ministar je posebno naglasio značaj izgradnje škole u ruralnom dijelu, a ne u centru neke lokalne zajednice što je , kako je rekao, dio koncepta ravnomjernog razvoja svih dijelova RS. Načelnik opštine Prijedor Marko Pavić je istakao da ohrabruju podaci da na ovom području ima više upisanih prvačića iako je ukupan broj upisanih na nivou cijele opštine manji nego prošle godine za 28 prvačića. „To je jedan od razloga što smo se opredijelili da u ovom selu otvorimo područnu školu. Povećanje broja đaka govori da su ljudi prihvatili naša nastojanja na kroz razne infrastrukturne projekte stvaramo uslove za ostanak na selu“, kazao je Pavić.
On je dodao da je Vlada RS finansirala građevinske radove izgradnje škole, a da je opština Prijedor finansirala nabavku namještaja, infrastrukturu, spoljašnje uređenje, nadzor i sve ostalo što je potrebno za početak nastave. Direktorica OŠ „Jovan Dučić“ iz Lamovite Ljiljana Kesić je istakla da će od ponedjeljka novu, inače petogodišnju školu pohađati 35 učenika, od čega 11 prvačića. „Ovdje ima više prvačića nego u centralnoj školi gdje ih je ove godine upisano samo 8. Inače, na ovom jestu je donedavno bila ruina, a ne školski objekat gdje su miševi bili domaće životinje.
Izgradnja nove škole je jedan od načina da zadržimo ljude i život ovdje. Broj prvačića ohrabruje i nadamo se da ovo školsko zvono nikad neće utihnuti“, rekla je Kesićeva. Predsjednik Savjeta MZ Bistrica Milorad Mamić istakao je da je ovaj novi školski objekat od velikog značaja za ovo mjesto koje ima oko 2000 stanovnika i koje, za razliku od drugih sela prijedorske opštine ima dosta mladih. Novi školski objekat ima dvije učionice i jednu učionicu za predškolce i spreman je da se i u njemu oglasi prvo školsko zvono u ponedjeljak 5.septembra.
Tekst – SRNA
Foto – GradPrijedor.com

Comments are closed.