Otvoreni Dani austrijskog filma

13-Prijedor---otvaranje-Dana-austrijskog-filma

Zamjenik austrijskog ambasadora u BiH Volfgang Til u Prijedoru je večeras otvorio manifestaciju Dani austrijskog filma koju Javna ustanova /JU/ „Centar za prikazivanje filmova“ Prijedor i Ambasada Austrije u BiH organizuju u okviru Prijedorskog kulturnog ljeta.

„BiH je težište austrijske politike u oblasti kulture u inostranstvu i u tom kontekstu i predstavljanja Austrije u ovoj godini. Naročito nam je važno da predstavimo savremenu austrijsku kulturu kroz različite oblasti umjetnosti“, rekao je Til novinarima u Prijedoru.

On je dodao da je posebno važno ne fokusirati se samo na Sarajevo nego biti prisutan i u drugim dijelovima BiH.

13-Prijedor---publika-na-otvaranju-Dana-austrijskog-filma

„Drago mi je da danas otvaramo ovu manifestaciju u Prijedoru koji je treći po veličini grad u Republici Srpskoj i zahvaljujemo se direktorici kina `Kozara` Safiri Karahodžić koja nam je domaćin“, dodao je Til.

Direktor JU „Centar za prikazivanje filmova“ Prijedor Safira Karahodžić rekla je da se u gradu na Sani po prvi put organizuje i revija austrijskog filma nakon uspješno organizovanih revija njemačkog, ruskog, francuskog filma u saradnji sa ambasadama matičnih zemalja u BiH, kao i festivala V4 na kojem su učestvovali filmovi iz Češke, Mađarske, Poljske i Slovačke.

„Osim Dana austrijskog filma, ove godine u Prijedorskom kulturnom ljetu učestvovaćemo sa revijom njemačkog filma koja će se održati u Ljetnoj bašti, te revijom crtanih filmova ovdje u kinu `Kozara`“, dodala je Karahodžićeva.

13-Prijedor---zamjenik-austrijskog-ambasadora-u-BiH-Volfgang-Til

Večeras je prikazana horor komedija Vampir na terapiji“, za sutra je predviđen izbor najboljih kratkih animiranih filmova sa austrijskog festivala „Tricky Woman“, a za srijedu vestern „Mračna dolina“.

Filmovi počinju u 20.00 časova, a ulaz je besplatan.

Završnici Dana austrijskog filma prisustvovaće austrijski ambasador u BiH Martin Pamer.

Autor: SRNA

Comments are closed.