Oživjeli sjećanja stara pola vijeka

Bivši maturanti prijedorske Gimnazije „Sveti Sava“ proslavili su proteklog vikenda 50 godina od završetka srednje škole.
Iako uveliko gaze sedmu deceniju života, bivši maturanti nisu zaboravili svoje školske dane, matursku zabavu, zgode iz srednje škole… Neki su stigli iz daleke Engleske, odakle je doputovala Aziza Jurić, rođena Draganović.
– Prešla sam dalek put da bih viđela svoje drugove i drugarice poslije 24 godine. Neizmjerno sam srećna što sam u svom gradu prvi put poslije 1988. godine – rekla je Jurićeva.
Marta Adamčić, udata Egić, potvrdila je da su bili generacija koja se sastajala na pet i deset godina, ali su se posljednji put okupili prije deceniju i po.
– Svi smo oduševljeni. Jedino je šteta što nismo svi na okupu. Neki su umrli, neki su bili spriječeni da nam se pridruže, a neki su došli izdaleka. To samo potvrđuje da smo bili složna generacija, koja je bila uspješna na svojim radnim mjestima i još vitalna za mnoge životne radosti – kazala je Egićeva.
Među vremešnim maturantima je bio i jedan od njihovih profesora Junuz Karadžić (87), koji je predavao biologiju i hemiju, a deset godina bio i direktor prijedorske Gimnazije.
– To su bile divne generacije i sa tim đacima sam živio kao sa svojom đecom. Vodio sam ih na izlete, planinarili smo zajedno i bili pravi drugovi. Mnogo sam volio đake. Kad bih vidio da neko ima trojku, pozvao bih tog đaka da odgovara i ispravi ocjenu – rekao je Karadžić, koji je na ovu proslavu stigao iz Slovenije.
Za okupljanje bivših maturanata treba zahvaliti Risti Banoviću. On kaže da je za organizaciju ovog skupa trebala samo dobra volja.
– Jedino mi je žao što nismo svi tu, jer od 38, koliko je završilo maturu, 12 više nije među živima – rekao je Banović.
Poslije okupljanja u gimnazijskim klupama, nekadašnji maturanti obišli su grobove svojih umrlih drugova, a u večernjim časovima priredili skromnu matursku zabavu.
Jaka konkurencija
Risto Banović se sjeća da je konkurencija u tadašnjoj Gimnaziji bila žestoka i da je od 150 upisanih đaka u prvom razredu, maturiralo samo njih 28. On je naglasio da je to možda i razlog što su gotovo svi maturanti kasnije završili fakultete i bili ugledni ljekari, profesori, inženjeri, naučni radnici, sudije…
Tekst – Glas Srpske
Foto – GradPrijedor.com

Comments are closed.