Oživljavaju zaboravljene zanate

Nekad je u svakoj drugoj kući koja bi se počela graditi bila planirana i jedna soba više koja je služila za kućnu radinost. Tu bi se smjestila sećija, ukrašena vezenim slamnatim jastucima i lijepo vezenim ručnicima, pa bi se uz tkanje i vez, uz petrolejsku lampu, priređivala sijela i prepričavale ljubavne priče i želje mladih za udajom.
Danas ova tradicija polako izumire, došla je neka druga moda i neki drugi običaji, a brojnim mjestima za tkanje, vezenje, heklanje, nema ni traga.
Na očuvanju ovakve tradicije radi Udruženje žena „Miris dunja“ iz Prijedora, koje već tri godine njeguje stare zanate iz kućne radinosti.
– Drago nam je kada možemo današnjim mladim ženama da prenesemo svoje znanje, jer su malobrojni oni koje interesuje vez i šivenje, posebno ako se od toga ne može zaraditi. I tako, iz dana u dan, gasi se priča o ovim starim zanatima – priča Milka Ivaniš, predsjednica Udruženja „Miris dunja“.
U Udruženju aktivno radi 15 članica, dobi od 20 do 60 godina, koje zajedničkim snagama svakodnevno rade na obučavanju mladih žena. Oni im kroz organizovane radionice prenose zrno po zrno već zaboravljenog posla. Na radionicama izmjenjuju znanja i vještine različitih tehnika izrade narodnog veza, heklanja, šlinganja, pletenja, do tkanja na tkalačkom stanu. Uče jedna od druge, nesebično prenoseći znanja svojih baka i ljepotu motiva s narodnog ruha, prekrivača, zastora, stolnjaka.
– Druga su došla vremena, ljudi sve to industrijski proizvedeno kupuju u trgovinama. Umjesto da i danas ćilimi krase kućne i salonske prostore, oni se nalaze još samo u muzejima – ističe Milka.
Prema njenim riječima, unikatni radovi, stvoreni u kutku „Mirisa dunja“ teško da ko i kupuje, jer kako kaže, malo je ko zainteresovan, ali to njih ne osporava u radu, a ono što ne prodaju poklanjaju.
– Učestvujemo i na raznim izložbama, a jedna od najznačajnijih jeste etno-izložba „Zlatne ruke Potkozarja“, na kojoj smo dobili priznanje za najbolji rad, originalni eksponat, ručno pleteni stolnjak – rekla je Milka čije se ideje i najviše sprovode u djelo i tako nastaju razni džemperi, stolnjaci, vezovi i slično.
Fokus

Comments are closed.