Pad proizvodnje i velika štednja

Proizvodnja Rudnika željezne rude „ArcelorMittal Prijedor“, jedne od najvećih kompanija u RS, ove godine će podbaciti za 20 odsto u odnosu na plan pod uticajem svjetske finansijske krize i recesije.

Mladen Jelača, direktor te kompanije, kazao je da će zbog smanjenje potražnje i velikog pada otkupne cijene željeza na globalnom tržištu smanjiti proizvodnju u 2008. sa planiranih 1,5 miliona tona na 1,2 miliona tona rude koju plasiraju zeničkoj i željezarama u Poljskoj, Češkoj i Rumuniji. Biće to najmanja ostvarena godišnja proizvodnja u tom rudniku od kada ga je 2004. preuzela kompanija indijskog milijardera Lakšmija Mitala.

Rukovodstvo „ArcelorMittala Prijedor“ ističe da su zbog novonastalih okolnosti preduzeli oštre mjere unutrašnje štednje i redukovali planirane ovogodišnje investicije. Kompanija se u toj sferi nalazi u specifičnoj situaciji s obzirom na to da zatvara jedan od kopova na području rudnika Omarska, a otvara novi kop na Buvaču. Radi se o njihovoj najvećoj investiciji vrijednoj oko 30 miliona evra, koja predstavlja ključ rudarskog života u Prijedoru, jer je riječ o ležištu koje se može eksploatisati narednih četrdesetak godina.

„Nova ulaganja smo sveli na minimum i ako do kraja godine uspijemo da riješimo sistem odvodnjavanja na novom kopu, koji sredinom 2009. treba da počne sa eksploatacijom, biće to veliki uspjeh“, rekao je Jelača.

On nije mogao precizirati da li će kompanija uskoro zbog novonastale situacije ići na otpuštanje radnika, ali je rekao da je to moguće ukoliko budu nastavljeni pad proizvodnje i otprema rude.

„Nije nam cilj da radnici dolaze na posao, a nemaju šta da rade. Međutim, ako bi uspjeli da u 2009. ostvarimo plan proizvodnje od 1,5 miliona tona rude, onda bi mogli da zadržimo postojećih 750 radnika“, ukazao je on.

U Sindikatu prijedorskog „ArcelorMittala“, kažu da pristaju na najavljene mjere štednje, ali da neće dozvoliti da teret snose isključivo radnici. Tvrde da poslodavac radnicima nije povećavao plate dok je cijena čelika na svjetskom tržištu vrtoglavo rasla, pa da nema razloga ni da im bilo šta „otkida“ sada kada cijena čelika pada.

„Štednje će biti tamo gdje je može biti, ali nikako na uštrb plata radnika, zaštite na radu i zdravlja zaposlenih. Upotrijebićemo sva raspoloživa zakonska sredstva da ne dođe do otpuštanja radnika“, istakao je Milanko Stojnić, predsjednik tog sindikata.

U zeničkoj željezari, koja je takođe u vlasništvu najvećeg svjetskog proizvođača čelnika „ArcelorMittala“, nisu se željeli eksplicitno odredili o nivou ostvarene proizvodnje. Dijana Božic-Srdanović, portparol te kompanije, kazala je da se nivo proizvodnje „stalno preispituje“, te da do danas nije bilo neophodno da se ide na smanjenje broja radnika.

Ekonomski analitičar Duljko Hasić smatra, pak, da se loša situacija na svjetskom tržištu neminovno mora odraziti i na poslovanje zeničkog „ArcelorMittala“. S obzirom na to da oba ta preduzeća, u Prijedoru i Zenici, spadaju među najveće bh. izvoznike, Hasić ukazuje da će to dovesti do pada ukupnog izvoza i produbljenja trgovinskog deficita.

„Bez pomoći i drugačijeg tretmana izvoznika od strane države, domaći metalski sektor će doživjeti ogromne potrese od otpuštanja radnika do drastičnog pada investicija, što će usporiti kompletnu privredu BiH“, upozorio je Hasić.

Izvor: Nezavisne novine

Comments are closed.