Parkiranje ispred stambenih zgrada-Stanarima besplatno

Zbog parkiranja vozila na trotoarima i kolovozima, koja su ugrožavala bezbjednost saobraćaja, Opština Prijedor je, početkom 2007. godine, uredila jedan dio javnih površina i počela sa naplatom parkiranja. Međutim, mnogi su, da bi izbjegli plaćanje parkinga, počeli vozila ostavljati u dvorištima i oko stambenih zgrada. To je nerijetko dovodilo stanare tih zgrada u situaciju da ne mogu prići zgradi i ostaviti svoje vozilo, tako da je to pitanje regulisala Opština, donošenjem posebne odluke, rekao je Aleksandar Jeftić, šef Odsjeka za saobraćaj i parkinge.

– Opštinskom odlukom o bezbjednosti saobraćaja, tačnije član 12 je regulisao da zajednice etažnih vlanika mogu tražiti, odnosno može im se odobriti da se određen dio javne površine rezerviše za parkiranje samo vozila stanara. Ako se ne radi o rezervaciji pojedinačnog parking-mjesta, praktično je to besplatno, s tim da su zajednice etažnih vlasnika dužne da postave signalizaciju i da obilježe svoja vozila. Kad to ispoštuju, onda, u slučaju nepoštovanja te signalizacije, mogu zvati Parking-servis i Komunalnu policiju u cilju rješavanja tih problema – pojasnio je Jeftić.

Ukoliko vlasnik nekog vozila želi da obilježi i rezerviše stalno parkingmjesto isključivo za svoje vozilo, i to je moguće, rekao je Jeftić, ali se u tom slučaju obračunava i naplaćuje obavezna naknada za parkiranje, po tarifi koju je propisao Pravilnik o uslovima i načinu parkiranja.

Od početka 2007. godine do sada je uređeno 470 parking mjesta na kojima se vrši naplata parkiranja. Kako su potrebe daleko veće, planirano je da se uredi i pod naplatu stavi još pedesetak novih mjesta za parkiranje putničkih automobila, dodao je Jeftić.
Tekst – Kozarski vjesnik
Foto – GradPrijedor.com

Comments are closed.