„Pauk“ opet na ulici, za mjesec imali skoro 50 intervencija

Nakon višemjesečnog zastoja, „pauk“ u Auto-moto društvu Prijedor ponovo je u funkciji. Hidraulika na vozilu starom 20 godina je popravljena, a u posljednjem mjesecu, prema riječima Mirka Brkića, sekretara AMD Prijedor, bilo je 50-ak intervencija na području Prijedora, Novog Grada i Kozarske Dubice.

– Sad je u dosta dobrom stanju. Od ovih 50-ak intervencija u 30 slučajeva smo premještali nepropisno parkirana vozila. Naravno, isključivo po nalogu policije – kaže Brkić.

Dodaje da ljudi, kada je pauk u pitanju, reaguju na različite načine.

– Pješaci to što radimo pozdravljaju. Smatraju da se vozilo ne može parkirati ispred i na pješačkom prelazu, na raskrsnici, trotoaru… Tu se vozilo zaista mora ukloniti. Drugi, pak, misle da je to još jedan udar na džep građana i da to ne treba. Reakcije vozača i obrazloženja zašto su baš tu ostavili vozilo su uobičajeni, da je stao prije samo dvije minute ili izašao tek da kupi nešto… – kaže Brkić.

Naglašava da je tokom ljetnih mjeseci, zbog dolaska brojnih koji godišnje odmore provode u rodnom gradu, frekvencija saobraćaja na području Prijedora ogromna.

Kazne za nepropisno parkiranje iznose 40 maraka. Naknada za troškove pauka, odnosno prevoz automobila do dva kilometra, iznosi 40 maraka, od dva do deset kilometara 60 maraka, a više od deset 90 maraka.

– Koliko znam, još niko u ove tri godine nije platio tih 90 maraka – kaže Brkić i dodaje da vlasnika vozila samo dolazak pauka, bez premještanja, košta 30 maraka.

Pauk u Auto-moto društvu Prijedor radi posljednje tri godine. Dva puta sedmično na području Novog Grada i Kozarske Dubice, a ostale dane na području Prijedora.

– U te tri godine samo jednom smo oštetili vozilo i namirili štetu – kaže Brkić.

Brkić ističe da bi im trebala još jedna, ali druga vrsta pauka, onog koji diže veća vozila, teža od 1.800 kilograma.

– Takvo jedno vozilo, a ima ga Banja Luka, košta više od 200.000 maraka.

Autor: M. Zgonjanin – avaz.ba

Comments are closed.