Pavić: Ponosan na antifašističku orijentaciju sugrađana

marko pavic

Gradonačelnik Prijedora Marko Pavić izjavio je danas da je ponosan na antifašističku orijentaciju građana Prijedora i na doprinos tadašnjih građana Prijedora u borbi protiv fašizma i doprinos sugrađana u stvaranju novog evropskog poretka.

„I tada, i poslije, i danas iz našeg grada i sa naše Kozare uvijek smo slali poruke mira i stvorili smo Prijedor kao politički i sigurnosno bezbjedan grad u kojem je omogućeno i pojedincu i privrednom subjektu i nevladinom sektoru da svoju djelatnost razvija na način na koji smatra da je najbolje“, rekao je Pavić na konferenciji za novinare u Prijedoru.

On je podsjetio da grad Prijedor 16. maj slavi kao Dan grada jer je to datum kada je Prijedor 1942. godine prvi put oslobođen i kada je bio najveća slobodna teritorija u ovom dijelu Evrope.

„Moja poruka jeste uvijek bila: nemojmo zaboraviti prošlost, jer ona je dio naše istorije, ali svoje snage usmjerimo da gradimo budućnost, jer svi oni koji su izginuli neće nam oprostiti ako ukinemo budućnost“, istakao je Pavić.

On je najavio da će i ove godine grad Prijedor nizom manifestacija obilježiti datum značajan u istoriji, ali i pokazati dostignuća u oblastima kulutre, sporta, privrede, obrazovanja i zdravstva.

Ovogodišnje majske svečanosti počinju prijemom za najbolje učenike koji će gradonačelnik prirediti sutra u 11.00 časova, a nastavljaju se sutra u 20.00 časova u Pozorištu Prijedor izvođenjem predstave Darka Cvijetića „Generacija bez kosti“.

Za četvrtak, 12. maja u 20.00 časova, najavljena je izložba „Kozara spomenik slobode“ u Muzeju Kozare, a za petak, 13. maja, ulične trke i otvaranje dvodnevnog međunarodnog festivala horova „Zlatna vila“.

Druga šesnaestomajska biciklijada zakazana je za subotu, 14. maja, u 11.00 časova na Trgu majora Zorana Karlice, a planinarski marš Malo Palančište – Kotlovača za nedjelju, 15. maja, u 9.00 časova.

U nedjelju u 20.00 časova u Galeriji `96 otvara se deseti festival crteža i muzike kada će glumica Biljana Đurović igrati monodramu „Nadežda Petrović“, a od 20.30 časova na Trgu majora Zorana Karlice počinje koncert grupe „Miligram“.

Za ponedjeljak, 16. maja, predviđen je nastup mališana iz Dječijeg vrtića „Radost“ na platou ispred gradske uprave u 11.00 časova, zatim polaganje vijenaca na spomenik „Za krst časni“ i spomenik oslobodiocima grada, te u podne svečana akademija.

Autor: SRNA

Comments are closed.