Pavić protiv smanjenja radničkih prava

kolektivni

Gradonačelnik Prijedora Marko Pavić izjavio je danas da se protivi bilo kakvom smanjenju plata i drugih radničkih primanja i da je Prijedor među prvim lokalnim zajednicama u Republici Srpskoj koje su potpisale nove kolektivne ugovore sa svojim sindikatima.

„On /ugovor/ će u nekim segmentima davati i veća prava radnicima nego njihov granski ugovor, ali princip rada gradske uprave Prijedor je da se prava /radnika/ ne smanjuju. Prava /radnika/ se mogu samo povećavati, jer lični dohoci i druga davanja u gradu Prijedoru nisu prevelika i ne odudaraju od prosjeka privrede našeg grada“, rekao je Pavić danas novinarima u Prijedoru nakon potpisivanja novog kolektivnog ugovora sa sindikatom gradske uprave.

On je ocijenio da je 12 godina, koliko je na čelu Prijedora, imao odlične odnose sa sindikatom, da je grad izmirivao sve svoje obaveze prema sindikatu, a da je sindikat svojim radom i odnosom prema obavezama koje stoje pred radnicima opravdao sve to što je grad radio.

„Pored tog formalnog odnosa, ti odnosi su, moram reći, imali prisniji karakter; karakter ljudi koji se razumiju i koji razumiju potrebe jednih i drugih. To je možda i ono najvrednije u odnosima koje su sindikat i gradska uprava imali“, dodao je Pavić.

Predsjednik Sindikalne organizacije gradske uprave Prijedor Draško Kalinić rekao je da je danas potpisani ugovor daleko bolji u smislu radničkih prava u odnosu na kolektivni ugovor koji je na snazi od 2008. godine i još osam dana od danas i da su određena prava povećana u odnosu na prošli ugovor.

„Otkad sam član Sindikalne organizacije i predsjednik Sindikalne organizacije, mogu reći da je izrazito dobra saradnja sa poslodavcem, za razliku od mnogih drugih lokalnih zajednica“, rekao je Kalinić.

On je podsjetio da sindikat ima po treći put već podršku od 100.000 KM za poboljšanje uslova stanovanja radnika, da poslodavac ima razumijevanja za sve potrebe radnika, počev od liječenja do učešća na sportskim igrama i da bi sve lokalne zajednice trebalo da slijede primjer Prijedora i u ovoj oblasti.

Autor: SRNA

Comments are closed.