Pavić sa Inckom: Riječ genocid izbaciti iz svih akata

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko izjavio je danas u Prijedoru da ima mogućnosti da se pronađe način da svi narodi u ovoj lokalnoj zajednici na dostojanstven način obilježe godišnjice stradanja.
„Ima različitih mišljenja o toj situaciji, ali istovremeno mislim da ima i mogućnosti da se nađe neki put koji bi zadovoljio i jedne i druge i da se na dostojanstven način obilježi ta godišnjica“, rekao je Incko.
On je istakao da je današnja posjeta Prijedoru bila informativna i sada može da stekne sliku o aktuelnoj situaciju u ovoj opštini.
Incko je rekao da je Prijedor, možda, najveće stratište u BiH, zbog čega rođacima ubijenih treba dati mogućnost da godišnjicu stradanja obilježe na dostojanstven način.
„Taj kompleks pitanja treba još jednom ispitati i prilikom susreta sa načelnikom opštine (Markom Pavićem) dogovorio sam novi sastanak sa nevladinim organizacijama i da se nađe jedno rješenje kako bi svi mogli obilježavati ovu godišnjicu“, kaže Incko.
On se danas sastao sa predstavnicima osam nevladinih organizacijama, rukovodstvom Rudnika „Omarska“ i opštine Prijedor.
Načelnik opštine Prijedor Marko Pavić je nakon razogovora sa Inckom istakao da su nezaobilazna tema ovog razgovora bili stavovi osam nevladinih organizacija iz Prijedora i način obilježavanja 20 godina od početka građanskog rata u BiH.
„Iznio sam svoj i stav Skupštine opštine da ne možemo prihvatiti da se pojmom `genocid` obilježavaju bilo kakvi događaji u Prijedoru i energično smo protiv toga. Smatram da je upotreba te riječi kršenje prava, odnosno kršenje odluka suda i ponovno sijanje mržnje i netolerancije u Prijedor“, poručio je Pavić.
On je istakao da je Prijedor tolerantan i multietničan grad koji želi da gradi dobre odnose u lokalnoj zajednici.
Pavić kaže da rukovodstvo i Skupština opštine Prijedor traži da se riječ „genocid“ izbaci iz svih akata i da onda ima osnova za razgovor i nastavak dobre saradnje.
„Bez toga je teško naći zajednički jezik, jer smatramo da su to instruisane stvari nekoga iz inostranstva. To uglavnom rade ljudi u inostranstvu, jer u Prijedoru nema remećenja odnosa.Ako se nastavi raditi ovako to može postati realna opasnost za bezbjednosnu i međunacionalnu situaciju u Prijedoru“, smatra Pavić.
On je dodao da je tokom susreta sa Inckom bilo riječi i o mjestu i ulozi Prijedora u političkom i ekonomskom životu Republike Srpske i BiH sa posebnim osvrtom na ekonomiju i ekonomski razvoj, te planove Prijedora na privlačenju stranih i domaćih investitora radi rješavanja problema nezaposlenosti.
Tekst – SRNA
Foto – GradPrijedor.com

Comments are closed.