Pavić: Vlada da razmotri mogućnost kupovine mesne industrije

impro

Prijedora Marko Pavić izjavio je da je od Vlade Republike Srpske zatražio da razmotri mogućnost kupovine mesne industrije „Impro“ kako bi se oživjela proizvodnja.

„Zatražili smo da Vlada razmotri tu mogućnost i da potom `Impro` preda na upravljanje gradu Prijedoru, s obzirom da je propao dogovor o kupoprodaji ove mesne industrije“, rekao je Pavić.

On je podsjetio da je dogovor u kupoprodaji `Impra` bio postignut između kompanije `Hete` iz Mostara, članice Hipo grupe, i firme „LSA“ iz Brčkog koja je zajedničko vlasništvo domaćih i italijanskih preduzetnika, a ugovor o kupoprodaji bio je potpisan prije godinu dana u Prijedoru.

„Ne znam zašto je dogovor o kupoprodaji propao, ali najvjerovatnije zbog nesporazuma između domaćih i stranih partnera unutar kompanije koja je bila potencijalni kupac“, kazao je Pavić.

Prema njegovim riječima, na „Impro“ bi mogao biti primijenjen isti model kao što je to ranije bio slučaj i sa ovdašnjim preduzećem „Autotransport“ koje je nakon neuspjele privatizacije, prošlo put od stečaja, preko preduzeća u vlasništvu Vlade Republike Srpske do preduzeća u stoprocentnom vlasništvu opštine Prijedor.

„Ono danas uspješno posluje i na dobrom je putu ka samoodrživosti. Tako i `Impro` ima sačuvane pogone i na ovaj način mogla bi se zadržati djealtnosti, oživjeti proizvodnja i proširiti obim proizvodnje“, dodao je Pavić.

Mesnu industriju “Impro” privatizovalo je preduzeće „Orion 3“ 2006. godine i dovelo je u stečaj. Stečajni postupak pokrenut je 2011. godine i trajao je do marta 2013. godine kada je Hipo grupa kupila dio stečajne imovine „Impra“ za 4.735.000 KM.

Autor: SRNA

Comments are closed.