Penzioner pliva u Sani i u oktobru

Sedamdesetogodišnji Milan Obradović, penzioner iz Prijedora, i u oktobru je gotovo svakodnevno na popularnom kupalištu Ušće, gdje se rječica Gomjenica ulijeva u Sanu.
Ovaj vitalni starac kaže da nastoji dokazati da sezona kupanja u ovoj rijeci ne traje samo tokom ljeta, već mnogo duže.
„Moj životni moto je ‘u zdravom tijelu i zdrav duh’. Zato, uprkos godinama, ne odustajem od kupanja u našoj rijeci, čije ime na latinskom znači i zdravlje. Sezonu kupanja u Sani po već uobičajenom ritualu svake godine počinjem 1. maja, na Praznik rada, a završavam je do kraja oktobra“, govori Obradović, dodajući da ove jeseni ima sreće, jer se miholjsko ljeto nije još predalo.
Obradović smatra da je idealna temperatura vode za kupanje oko 16 stepeni.
„Zato na rijeku dolazim u popodnevnim satima. Prvo nasapunam cijelo tijelo i glavu, a onda se bućnem u vodu i uživam. Nikada nisam imao većih zdravstvenih problema, pa i ne pamtim kada sam otišao kod ljekara. Smatram da je za dobro zdravlje važna činjenica da se u rijeci kupam svakodnevno punih pet, a ponekad i šest mjeseci“, priča Obradović.
Žao mu je, kaže, što jedino zimi ne odlazi na kupanje, mada uz obale rijeke zna da šeta preko cijele godine.
Navodi da je tako najljepše provoditi penzionerske dane, a da je u zasluženu penziju otišao prije pet godina. Cijeli radni vijek kao agronom proveo je u prijedorskim poljoprivrednim organizacijama i u trgovini. Smatra da bi mu život bio mnogo komplikovaniji da se nije na svoj način opuštao u prirodi.
„Planinar sam i istinski zaljubljenik u prirodu. Nekada sam imao i svoju lađu pa sam njom plovio Sanom. Sada svoje slobodno vrijeme ispunjavam šetnjom po planini i kupanjem u rijeci“, ističe Obradović.
Kaže da ga ukućani, supruga Radojka i dvoje djece, smatraju čudakom što svaki dan odlazi od kuće u određeno vrijeme i što se kupa u rijeci.
Obradović, međutim, naglašava da porodici i komšijama nastoji dokazati svoju teoriju da upravo kupanje u rijeci može da produži i ljudski vijek.
„Znam se i porječkati s komšijama, jer neki od njih, a posebno mladi, ni tokom ljeta ne idu na kupanje. Draže im je more, a ja smatram da upravo rijeka, ako je u ovom vremenu bistra i čista, znači blagodet i zdravlje. Zato i nastojim privoljeti ljude da i u oktobru zaplivaju“, priča nam ovaj prijedorski penzioner.
Obradović će sigurno i naredne godine prvi u Prijedoru otvoriti, a potom i zatvoriti sezonu kupanja na Sani.
Žao mu je da i pored silnih uvjeravanja ne uspijeva da pridobije istomišljenike i poklonike njegove teorije o zdravlju, čija je osnovna stavka kupanje u rijeci.
Nezavisne novine

Comments are closed.