Penzioner postao knez

Penzioner postao knezŽarko Zgonjanin (69) u petak naveče je u jedinoj kneževini na Balkanu, Gornjoj Dragotinji kod Prijedora, uz opštenarodno veselje izabran i krunisan za novog kneza dragotinjskog. On se uz zvuke dragotinjske himne i podizanja na jarbol zastave kneževine, slavodobitno sa svojom gardom prošetao do kneževskog trona. Dragotinjci su ponosni na svoju kneževinu i kneza. Kneževina je, vele, uspostavljena voljom dragotinjskog naroda prije 26 godina i ima svoju himnu, grb, pečat, zastavu i, naravno, kneza. Ovaj novi je, kažu žitelji Dragotinje, penzioner punih deset godina, ali je dobar i uzoran domaćin, što je Sovjet u Dragotinji i naročito cijenio

. Nakon počasne šetnje sa svojim štitonošama i to sa jednog na drugi kraj sela, (od kojih je Darko Zgonjanin, prvi štitonašao postao i sin novog dragotinjskog kneza) novi knez Žarko je održao i prigodnu besjedu.

Poželio je da se Dragotinjci i njihovi gosti osjećaju lijepo kao kod svojih kuća. Uslijedio je i spektakularni vatromet, a feštu je uveličao i nastup brojnih izvornih i ojkačkih grupa.

U vrijeme „Dragotinjskih večeri“ kneževina Dragotinja oživi, jer se selo sa 600 duša uz ovu feštu poveća čak četiri do pet puta, pa je promociju novog dragotinskog kneza i njegove garde pratilo više od 3.000 posjetilaca. Posebno su rado viđeni bili predstavnici distrikta Brčko koji su Dragotinjcima na poklon darovali dvije umjetničke slike. Svima je zajedničko da na neki način svako od njih korijene vuče iz Gornje Dragotinje. Ovog puta „Dragotinjsku povelju“, koja se dodjeljuje samo izabranima, a aktivnim Dragotinjcima koji rade u interesu kneževine, dobio je Rade Turudija, inače predstavnik Izvorne grupe „Potkozarje“.

U ovoj kneževini, jedinoj na Balkanu, i ovaj put je dogovoreno da Dragotinjci pokušaju ostvariti prijeko potrebne veze sa evropskom kneževinom Monako.

To će, vele, i učiniti, samo dok im kneževina, u kojoj se jede isključivo gibanica i potkozarska jela i pije šljivovica, malo ojača, i bar za početak dobije redovnu autobusku liniju i to do Prijedora. Volje Dragotinjci uz novoizabranog kneza Žarka Zgonjanina imaju, nedostaje im jedino potpora domaćih vlasti, ali i međunarodne zajednice.

Izvor: Nezavisne novine

Comments are closed.