Pet hiljada evra samo za lijekove

Medina Bjelotomić, dvoipogodišnja djevojčica iz Prijedora, danas se osjeća dobro nakon što joj je urađen operativni zahvat na otvorenom srcu, ali joj za dalje liječenje nedostaje novca.
Ona je operisana u janauru ove godine u italijanskom gradu Bergamu, a komplikovanu operaciju je izveo italijanski hirurg Vitali Pak.
Prema riječima Emine Bjelotomić, djevojčicine majke, sada im nedostaje novca za nastavak liječnja, propisane terapije i posebnu ishranu. Samo lijekovi za Medinu koštaju 5.000 evra, a ne mogu se nabaviti u BiH. Nezaposleni roditelji Emina i Zlatko susreću se sa brojnim preprekama.
„Takođe i dodatnu terapiju koju djete treba da primi suprug i ja ne možemo da platimo. Tu je i poseban režim ishrane za našu djevojčicu, a za koji nam trebaju dodatna sredstva. Najgore je jer nemamo ni vlastiti krov nad glavom. Živimo u tuđoj kući. Nemamo ni ogreva, a mjesečno za stanarinu treba izdvojiti 150 maraka“, priča Emina.
Roditelji ove hrabre male Prijedorčanke, kojoj je odmah po rođenju konstatovana srčana mana, sjećaju se da su prošli i pravu golgotu u potrazi za donatorima koji bi dali novac za operaciju njihove kćerke.
„Bukvalno nismo imali novca za Medinino liječenje. Otkako se rodila moja djevojčica je morala da odlazi na klinike u Banjaluci i Beogradu. Jedina nada za njen život bila je operacija. Obraćali smo se mnogima za pomoć pošto nam je doktor na Dječijoj klinici u Beogradu kazao da Medini bez operativnog zahvata život visi o koncu“, govori Emina.
Prijedorski socijalni radnici su shvatili njihovu muku, povezali su ih sa Agencijom lokalne demokratije i ti ljudi su učinli sve da Medina ode na operaciju u Italiju.
„Ljekari iz Italije su nam rekli da je Medina čudo od djeteta jer je preživjela veoma komplikovanu operaciju. Sa djetetom smo suprug i ja u Italiji boravili mjesec i po i zaista nemam riječi da opišem svu dobrotu koju smo dobili od nepoznatih ljudi. Oni su bili donatori i izdvojili su 20.000 evra kako bi spasili život našoj djevojčici“, kroz suze priča Medinina majka.
Dragan Došen iz prijedorske Agencije lokalne demokratije navodi da se posredstvom programa „Trento – Prijedor“ u podršci Medininom liječenju uključilo i oko 300 italijanskih porodica i institucija okupljenih u Udruženju „Djeca sa Dunava“.
„Mnogo je onih kojima smo poput porodice Bjelotomić pomogli. Zato se i nadamo da ćemo u saradnji sa prijedorskim Centrom za socijalni rad nastojati da održimo projekat i senzibiliziramo širu društvenu zajednicu za rješavanje problema u liječenju ljudi, a posebno djece kojoj su potrebne hitne operacije. Takve djece je u Prijedoru trenutno ima desetak“, kaže Došen.
Velikom broju djece potrebna podrška
Senka Rodić, defektolog u Centru za socijalni rad u Prijedoru, koja radi sa djecom sa posebnim potrebama, tvrdi da je u ovom gradu veliki broj onih koji poput Medine i njenih roditelja trebaju pomoć.
„Na evidenciji Centra je 340 djece sa posebnim potrebama. Njima su regulisana sva prava iz oblasti dječje i socijalne zaštite, jednokratne novčane pomoći i pomoći u namirnicama. Zahtjeva za ovakvim vidom socijalnih davanja je sve više. Želimo da maloj Medini pomognemo na sve načine kako bi ubuduće imala zdrav razvoj i napredak“, navodi Rodićeva. Ona ističe da je u Centru registrovano oko 40 djece koje imaju hronične bolesti, srčane mane, epilepsiju, dijabetes ili su oboljela od nekih vrsta karcinoma, a kojima je potrebna podrška u liječenju.
Nezavisne novine

Comments are closed.