Peti „Skok preko kože“: Obred „inicijacije“ prošli brucoši Rudarskog fakulteta – FOTO

skok preko koze 1Tradicionalna manifestacija „Skok preko kože“, obred inicijacije studenata prve godine Rudarskog fakulteta u Prijedoru, održana je sinoć u gradu na Sani peti put u posljednjih deset godina, budući da se priređuje svake druge godine.

Grupa od pedesetak studenata prošla je gradskim ulicama tradicionalno tražeći bruc-majora po kafanama i lokalima. Prema stogodišnjoj rudarskoj tradiciji, taj student neke od starijih godina se krije od brucoša u nekoj kafani jer ne želi da mu oni „pokvare ugled“, a, kada ga pronađu, nerado pristaje da ih odvede do mjesta gdje će „skokom preko kože“, koja simbolizuje rudarsko okno, potvrditi svoj poziv i ući u „časni svijet rudarstva“.

skok preko koze 2Dočekujući studente pred direkcijom „ArcelorMittala“ Prijedor, direktor ovog preduzeća Mladen Jelača poručio im je da ih za četiri godine čeka na istom mjestu, ali sa diplomama rudarskih inženjera.

Manifestacija je u večernjim satima nastavljena u Pozorištu Prijedor gdje prodekan za nastavu Rudarskog fakulteta u Prijedoru Vladimir Malbašić rekao je da je „Skok preko kože“ simbolična rudarska manifestacija u kojoj se mladi rudari primaju u struku.

skok preko koze 3„Oni treba da pokažu da su dovoljno hrabri i odvažni i da mogu da pomognu svojim kolegama, te urade sve zadatke koji su pred njima. Manifestacija ima svoju desetogodišnju tradiciju, a time se pokazuje da grad Prijedor u Republika Srpska shvataju značaj postojanja ove visokoobrazovne ustanove“, istakao je Malbašić.

Ovogodišnjoj manifestaciji su, kao i prethodnoj, prisustvovali i studenti sa srodnih fakulteta iz Beograda, Bora, Zagreba, Ljubljane i Tuzle, a po prvi put pridružili su joj se budući rudarski tehničari koji pohađaju ovaj smjer u Mašinskoj školi Prijedor.

skok preko koze 4Dekan Rudarskog fakulteta u Prijedoru Nadežda Ćalić u prigodnoj besjedi govorila je o zanimljivostima vezanim ta rudnike i rudarsku proizvodnju u svijetu.

Rudarski fakultet iz Prijedora u ovoj akademskoj godini upisalo je oko 180 studenata, među kojima 47 brucoša, a početkom iduće godine upisaće deset do petnaest studenata druge generacije drugog ciklus studija.

„Skok preko kože“ dio je niza manifestacija obilježavanja Dana rudara koji se proslavlja uz Svetu Varvaru.

Manifestaciju su podržali Fondacija ArcelorMittal Prijedor, grad Prijedor, Rudarski institut Prijedor, Gross DOO Rudnik olova i cinka Sase Gradiška i Karmeus Integral Doboj.
Tekst – SRNA
Foto – GradPrijedor.com
skok preko koze 5 skok preko koze 6 skok preko koze 7 skok preko koze 8

Comments are closed.