Pismonoše najbolje dadilje

Penzioner Dragan Mikić tek prije desetak godina ostvario je svoj dječački san da jednog dana ima sopstveni golubarnik u kojem bi uzgajao razne vrste ptica. To je uspio ostvariti onog trenutka kada je, kao vojno lice, otišao u penziju i tako dobio mnogo više slobodnog vremena koje provodi družeći se sa svojim ljubimcima.
Opredijelio se, kako nam priča, za ukrasne golubove poput lepezanera, njemačkih dobošara, gušana i drugih.
Ima i nekoliko primjeraka pismonoša, koji spadaju u sportsku kategoriju, ali njih drži isključivo zbog toga što su, kako je rekao, dobre dadilje, pa u svojim gnijezdima izlegu i druge vrste i odgoje ih kao pravi brižni roditelji.
– Bio sam ljubitelj sportskih golubova, ali sebi nisam mogao da priuštim te vrste, jer ovo naše područje ima mnogo predatora, prije svih jastrebova, koji ih u ljeto lako love, pa je nemoguće takve golubove trenirati. A ako ne mogu da lete, to onda nije pravo zadovoljstvo – priča nam Mikić, koji je prve primjerke dobio od prijatelja. Ostale je othranio sam, a neke nabavio razmjenom sa drugim ljubiteljima ptica.
– Sa zadovoljstvom mogu reći da imam par golubova rase crnobijela ruska volga, koja je vrlo rijetka na ovim našim prostorima. Možda ih u regiji ima svega četiri-pet parova. Žao mi je što ih ne mogu nositi na izložbe, jer sam od toga odustao. Imao sam loše iskustvo na posljednjoj izložbi prije par godina u Bihaću, kada su mi se svi golubovi zarazili nekakvom bolešću i uginuli. Na tim izložbama ljudi donose golubove koji nisu vakcinisani, a to je vrlo osjetljiva životinja i vrlo lako može da ugine – priča nam Mikić i tvrdi da golubarstvo nije skup hobi, ali zahtijeva odricanja. Tu prije svega misli na održavanje čistoće u golubarnicima, brigu o leglima i naravno ishranu.
Društvo
Mikić kaže da žali mnogo što Društvo za uzgoj sitnih životinja, koje je neko vrijeme funkcionisalo u Prijedoru i okupljalo veliki broj članova, nije aktivno.
– Kao i za svaku aktivnost neophodan je novac, do kojeg je bilo sve teže doći. Organizovali smo i izložbe, ali danas je skoro nemoguće dobiti prostor za takvu manifestaciju, jer niko neće da nam ustupi prostor, a mi nemamo novca – priča Mikić, koji pored golubova gaji i ukrasne kokoške vrste šabo, koje mu krase dvorište.
Glas Srpske

Comments are closed.