Pješače kilometrima do jedinog obroka

U jedinoj javnoj kuhinji u Prijedoru svakodnevno ruča 60 siromašnih stanovnika kojima je ovaj obrok nešto neprocjenjivo, a do kojeg nekada pješače i kilometrima.

Ovako priča Danko Malešević, predsjednik Hrišćanskog humanitarnog udruženja „Hljeb života“, koje je zaslužno za otvaranje javne kuhinje.

– Kada je otvorena u martu prošle godine, kuhinja je imala dvadesetak korisnika, a taj broj sada je utrostručen. Nažalost, takva su vremena da svi oni uglavnom jedva preživljavaju i kažu da im, pogotovo u hladnim zimskim danima, topli obrok koji dobiju u ovoj, jedinoj javnoj kuhinji u gradu dobro dođe – kaže Malešević.

Udruženje „Hljeb života“ je dio projekta britanske nevladine organizacije „Misija bez granica“ sa kancelarijom u Mostaru.

– Pored donatora, u susret nam izlaze pojedini privatnici i Centar za socijalni rad, a posebno ističem dobru saradnju sa opštinom Prijedor, koja je ovih dana ponovo odobrila 3.750 KM, čime će pomoći da nastavimo sa podjelom obroka i vikendom za iduća tri mjeseca – rekao je Malešević.

Da bi imao jedan topli obrok dnevno, Dragan Marić, porijeklom iz Tomine, opština Sanski Most, svakodnevno prepješači dvadeset kilometara iz Kozaruše do Prijedora, do javne kuhinje smještene gotovo u centru grada, i nazad.

– Imam nekakav objekat pod pločom da se može reći da imam krov nad glavom. Ali budući da nemam primanja, snalazim se za ostale obroke. Ovo mi je ručak i glavni obrok svaki dan. Od svih koji ovdje dolaze ja sam najudaljeniji, ali nužda tjera da čovjek radi i što misli da ne bi mogao – kaže Marić.

Nešto manju udaljenost na biciklu prelazi Milan Kovačević, koji do javne kuhinje svakodnevno dolazi iz Orlovače. Kaže da je porijeklom iz Krupe, trenutno smješten u alternativnom smještaju, bez ikakvih primanja.

– To me je natjeralo da se priklonim ovoj kuhinji jer drugačije mi ne bi bilo života – priča Milan i dodaje da hranu nosi i za brata Jovu da ne bi on dolazio u grad bez potrebe.

– Prije rata sam se bavio poljoprivredom, a sad je zdravlje slabo i srce popustilo. Za nadnicu teško mogu da radim, a i nema posla. Svako se bori za sebe, kuće se sve manje grade, tako da nadničare niko i ne traži – priča Milan.

U Narodnoj kuhinji humanitarne organizacije „Hljeb života“, zahvaljujući donatorima, za sve korisnike zagarantovan je obrok do kraja godine, a Danko Malešević se nada proširenju kapaciteta i nabavci novog transportnog vozila koje bi hranu iz Garevaca prevozilo do kuhinje.

– Vjerujem da će nam u budućnosti pomoći i drugi donatori, kako bismo ljudima obezbijedili dostojanstven obrok, umjesto da spas za preživljavanje traže po kontejnerima – rekao je Malešević.

Socijalni slučajevi
U Centru za socijalni rad registrovano je 138 osoba koje su u stanju socijalne potrebe. Danko Malešević kaže da opština Prijedor od februara ove godine podržava rad javne kuhinje tako što je obezbijedila novac za obroke i u dane vikenda kada kuhinja ne radi.

Izvor: Glas Srpske

Comments are closed.