Pjesma duga četrdeset ljeta

Prije punih 40 godina Borka Savić tada Gavranović iz prijedorskog naselja Omarska imala je jedinstvenu priliku da među prvim Prijedorčanima snimi ploču, za tadašnju producentsku kuću „Jugoton“ iz Zagreba.

Bila je to singlica sa dvije pjesme koje joj je napisao i komponovao poznati kompozitor narodne muzike Mića Stojanović. Za Borku njenu porodicu, prijatelje bio je to veliki događaj, jer je tako nešto za tadašnje talentovane pjevače bio nedostižni san.

– Sve se to dogodilo sasvim slučajno. Mića Stojanović sa svojim orkestrom boravio je u našem mjestu i raspitivao se ima li neko da zna lijepo pjevati. Ljudi, koji su u tom trenutku bili sa njim, sjetili su se mene i preporučili me. Pred Mićom sam, sjećam se dobro, otpjevala pjesmu „Od izvora dva putića“ Lepe Lukić koja je tada bila popularna i on mi je odmah kazao da će uraditi dvije pjesme koje ću ja snimiti – priča nam Borka prisjećajući se tog vremena.

Borka kako kaže nije mnogo polagala nade u to. Mislila je da je riječ o praznom obećanju. I kad je skoro izgubila nadu da bi mogla snimiti ploču stigla magnetofonska traka sa pjesmama koje morala da nauči pjevati. Pozajmila je magnetofon iz Doma kulture i počela da uči pjesme. Potom je sa ocem otišla u Zagreb gdje je i snimila materijal za singlicu.

– U to vrijeme pjevalo se uživo sa orkestrom. Dakle, ne kao danas kada se nasnimava posebno svaki instrument posebno pjesma iz više puta. Tom prilikom napravila sam i jednu sitnu grešku koju mogu samo da osjete ljudi koji se bave muzikom i ona se našla na na gotovom materijalu – ističe Borka.

Priča i da je poslije singlice snimila i dvije pjesme za longplej ploču na kompilaciji na kojoj su pjevala i u to vrijeme poznata estradna imena Zehra Devović, duet Želčevski-Selimova, braća Bajić i drugi.

I pored kvalitetnog glasa i uspješnog starta Borka se nije opredijelila za estradne vode. Ubrzo se udala za ljekara Slobodana Savića i sa njim izrodila dvije kćerke.

– Ne žalim za neostvarenom estradnom karijerom, ali sam ponosna na to što su talenat za pjevanje naslijedile moje kćerke kao i unuka koja svira klavir – kaže Borka Savić, koja ljubomorno čuva singlicu, a LP ploču je, kaže, negdje zagubila ostao joj je samo omot.

– Cijela porodica nam je muzički talentovana, pa čak i moj suprug Slobodan izuzetno lijepo pjeva. Na nekim kućnim proslavama znamo zapjevati i u duetu, čime se često oduševe oni koji ne znaju za naš pjevački talenat – pričaj Borka.

Izvor: Glas Srpske

Comments are closed.