Pjesmom pomažu oboljelom drugu

Da smo djecu naučili pravim, istinskim vrijednostima i da ćemo na to bar jednom u životu biti ponosni, shvatimo vrlo brzo, upravo kada njihova humanost prema školskim drugovima dođe do izražaja.
To su pokazali učenici deset prijedorskih osnovnih škola, okupljenih u Pozorištu Prijedor, koji su priredivši veliki humanitarni koncert pjesmom i igrom poručili da žele da im drug Mihajlo Kukić što prije ozdravi.
Ovom desetogodišnjaku je potrebna hitna transplantacija rožnjače, kao još jedne komplikacije zbog dijagnostifikovane teške bolesti karcinoma krvi sa kojom je suočen još kao trogodišnjak. Mihajlu je još tada transplantovana koštana srž u Italiji, a godinu kasnije i jetra. Njegovi roditelji se gotovo od samog rođenja sina bore za život, a raduje ih što u tome imaju i podršku njegovih drugova i nastavnika.
Inicijator velikog humanitarnog koncerta je bila Dubravka Rađenović, nastavnik srpskog jezika iz OŠ „Desanka Maksimović“ koja je, kako je rekla, ponosna što su učenici u tako velikom broju poželjeli da pomognu svom drugu.
– Organizovan je veoma uspješan koncert što sa učenicima nije teško da se uradi uz samo malo dobre volje, jer smo na ovaj način prikazali naš cjelokupan ovogodišnji rad, a najvažnije je što smo skupili značajna sredstva – kazala je Rađenovićeva.
Ona je istakla da je prikupljeno 1.500 maraka, od čega je 960 KM od 320 prodatih ulaznica.
Inače, troškove pregleda uglavnom su snosili Mihajlovi roditelji, a odlasci na operacije u Italiji organizovani su uz pomoć brojnih donatora i kancelarije Agencije lokalne demokratije u Prijedoru.
Mihajlo zbog bolesti ne može redovno da pohađa školu, zbog čega tek sada završava prvi razred i to uz pomoć majke Sonije, ali i učiteljice Gordane Bosančić koja ga redovno posjećuje i donosi novo gradivo koje treba da savlada.
– Najveća želja mi je da mi se vid popravi, ne mogu dočekati dan kada ću moći sam da idem u školu i da se igram sa drugarima, koji su mi puno pomogli – rekao je Mihajlo.
Ostaje da vjerujemo da će ljubav i humanost pobijediti i da će ovaj dječak imati priliku da nadoknadi sve ono što mu je bolest uzela od ranih godina života.
Poziv humanistima
Mihajlovim roditeljima pored borbe sa opakom bolešću sina nije nimalo lako, jer žive od očeve skromne penzije ratnog vojnog invalida. Budući da zbog bolesti Mihajlo nije primao redovno vakcine, sklon je infekcijama, tako da vrlo malo izlazi iz kuće, zbog čega i ne pohađa redovno nastavu.
Zato je majka Sonija uvijek sa njim i to je onemogućava da ima stalni posao. Za operaciju rožnjače u Italiji potrebno im je 5.000 evra te se nadaju da ni ovaj put pomoć humanih ljudi neće izostati. Svi koji žele da pomognu to mogu da učine uplatom novca na žiro-račun porodice Mihajla Kukića koji je otvoren kod Nove banjalučke banke, transakcioni račun 5512041115503177, a broj računa klijenta 45032735000.
Tekst i foto – Glas Srpske
Foto – Aleksandar Mugoša

Comments are closed.