Planinari Klekovače na Kamniško-Savinjskim Alpama

Planinari prijedorskog planinarskog društva „Klekovača“ su 17. i 18. septembra boravili u Sloveniji na Kamniško-Savinjskim Alpama. Na pohodu su učestvovala 33 planinara „Klekovače“ te planinari iz Banja Luke, Kozarske Dubice, Novog Grada i Cazina. Iz Prijedora se krenulo u rano subotnje jutro put Alpa. Oko 11 časova smo stigli u Kamnišku Bistricu (600 m n/v) odakle smo, nakon kraćeg odmora, krenuli na uspon prema planinarskom domu „Cojzova koča“ na Kokrškem sedlu (1793m n/v).Po dolasku na Kokrško sedlo odmorili smo, prepakovali rančeve i krenuli prema našem razlogu dolaska – Grintovecu (2558m n/v). Uspon od doma prema vrhu trajao je oko 2 časa.
Uspon do doma nije bio tehnički zahtjevan ali ga je otežavao sipar i veliki broj serpentina. Kretali smo se kamenitim terenom sa dosta sipara ali dobro markiranim stazama. Na vrhu nas je dočekalo oblačno vrijeme. Rupe u oblacima su nam pružale prelijep pogled na Alpe sa slovenačke i austrijske strane. Uslijedilo je fotografisanje i čestitanje svima koji su osvojili ovaj vrh i, naravno, planinarsko „krštenje“. Potom smo se uputili nazad prema planinarskom domu. U planinarskom domu bilo je nezaobilazno tradicionalno planinarsko druženje. Nedjelja je donijela takođe lijepo vrijeme. Izlazak sunca preko vrhova Alpa je nezaboravan.
Nakon doručka uputili smo se prema Kamniškoj Bistrici a zatim prem vrhu Kum (1220m n/v). Uspon je bio opuštajući nakon prethodnog dana. Sa vrha Kum se pruža pogled na južnu stranu Alpa i na sjeverni dio Hrvatske. Krenuli smo prema Prijedoru puni utisaka i želje da se po ponovo vratimo na Kamniške Alpe sljedeće godine. Vodiči na pohodu su bili: Sead Ćurak koji nam je bio domaćin, Duško Vujičić i Marko Sarić.
Tekst i foto – Planinarsko društvo Klekovača Prijedor

Comments are closed.