Plastenici puni cvijeća

Prijedorčanin Dušan Balaban, već 15 godina, uspješno se bavi proizvodnjom cvijeća i povrća u plastenicima. Zahvaljujući opštinskim sredstvima za samozapošljavanje, početkom ove godine Balaban je registrovao i farmu za plasteničku proizvodnju.
– Nakon što sam dobio otkaz u prijedorskom „Žitoprometu“, odlučio sam se za plasteničku proizvodnju cvijeća i povrća, jer se u njoj može tokom cijele godine proizvoditi, a proizvodi vrlo lako plasirati na pijacu – kaže Balaban, koji od ove proizvodnje zarađuje dovoljno za život.
Ističe da posao ne treba olako shvatiti, jer plastenička proizvodnja je istovremeno i vrlo rizična, posebno u zimskom periodu.
– Ulaganja su prilično velika, ali tamo gdje se dosta uloži, mora biti i neke koristi. Vrlo je važna organizacija proizvodnje, tu se ne smije promašiti. Moraju se poštovati pravila i uputstva u proizvodnji svakog proizvoda, u protivnom, gubici su veliki, posebno zimi kada sve može da propadne za jednu noć ili dan – priča Balaban.
Većinu plastenika, ukupne površine 800 kvadratnih metara, Balaban je sagradio vlastitim sredstvima. Dio ih se nalazi u Prvomajskoj ulici u Prijedoru, a glavnina na imanju u Malom Palančištu.
U proizvodnji, kako nam priča, ima veliku pomoć porodice, supruge, troje djece i majke, a stručnu pomoć od agronoma iz Odsjeka za unapređenje poljoprivrede opštine Prijedor.
Redovne kontrole njegove proizvodnje obavljaju stručnjaci iz Banje Luke, što znači da je, sve što se proizvede na imanju Balabana, zdravo i ekološki ispitano.
Pored proizvodnje cvijeća, koje je najtraženije u proljeće i ljeto, Balaban svake godine proizvede i određene količine povrća. Ove godine na imanju u Malom Palančištu, na pola hektara, proizveo je papriku, kupus i jagodu.
Fokus

Comments are closed.