Plivanje u rijeci Sani za časni krst

86

U Prijedoru će 19. januara, na Bogojavljenje, biti organizovano plivanje u rijeci Sani za časni krst, najavljeno je danas nakon sjednice organizacionog odbora.

Protojerej-stavrofor Ranko Maletić rekao je da će program početi u 9.00 časova svetom liturgijom u Crkvi Svete Trojice, a nastaviće se bogojavljenskom litijom glavnim gradskim ulicama do rijeke Sane, gdje će biti obavljeno osveštanje vode, spuštanje krsta u rijeku Sanu i plivanje.

13-Prijedor---protojerej-stavrofor-Ranko-Maletic

„Bogojavljenje je veliki pravoslavni praznik i zato želimo da ovaj događaj obilježimo dostojanstveno, ne iritirajući nikoga, već samo želimo da vjerski čin obavimo onako kako to dolikuje“, kazao je Maletić novinarima u Prijedoru.

Zamjenik gradonačelnika Prijedora Milenko Đaković naveo je da je riječ o prelijepom pravoslavnom običaju, te uputio poziv svim građanima Prijedora, vjernicima i svim ljudima dobre volje da učestvuju u svečanoj litiji i da prisustvuju takmičenju plivača.

13-Prijedor---organizacioni-odbor-za-bogojavljensko-plivanje

Član organizacionog odbora Igor Suvajaci rekao je da se svi koji su zainteresovani za plivanje mogu prijaviti do 17. januara.

U programu će učestvovati kulturno-umjetnička društva „Doktor Mladen Stojanović“ i „Kozara“, hor „Vila“, oficiri vojske i policije, sveštenici i predstavnici gradske uprave.

13-Prijdor---plakat-za-bogojavljensko-plivanje-za-krst-casni

Pokrovitelji događaja su crkvena opština Prijedor i gradska uprava Prijedor.

Autor: SRNA

Comments are closed.