Počela kampanja „Veži se zbog onih koje voliš“

19-Prijedor---pocetak-kampanje-Vezi-se-zbog-onih-koje-volis

Postavljanjem panoa sa uputstvima za pravilno korišćenje bezbjednosnog pojasa i dječijih auto sjedalica danas u Prijedoru započela je kampanja „Veži se zbog onih koje voliš“ koja će se širom Republike Srpske provoditi do 15. maja.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanić rekao je da Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske godišnje potroši oko 12 miliona maraka godišnje na liječenje, nas kojizbrinjavanje i rehabilitaciju povrijeđenih u saobraćaju, a da je veliki broj udesa posljedica nevezivanja pojasa.

„Podatak da negdje samo oko 50 odsto nas koristi pojas na prednjim sjedištima, a na zadnjim sjedištima čak zanemariv broj, a posebno nerpavilan prevoz djece, sigurno jeste bio signal da pokušamo da utičemo na sve učesnike u saobraćaju da poštuju zakon“, rekao je Bogdanić novinarima u Prijedoru gdje je danas ozvaničen početak kampanje.

Direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske Milija Radović najavio je da će info panoi biti postavljeni u sve domove zdravlja u Republici Srpskoj, a da će doktori medicine držati prezentacije u svim sredinama gdje to bude moguće.

„Prva ciljna grupa su nam odbornici i prva naredna sjednica Skupštine grada Banjaluka počeće takvom prezentacijom“, rekao je Radović ističući da većina građana nije svjesna kako je opasno ne koristiti pojas.

19-Prijedor---u-kampanji-ucestvuje-vise-ministarstava-i-drugih-institucija-Republike-Srpske

Prema njegovim riječima, lani je u saobraćajnim nezgodama u Republici Srpskoj 150 lica smrtno stradalo, a više od 700 teško povrijeđeno, dok je u prva tri mjeseca ove godine broj smrtno stradalih za osam manji u odnosu na isti period prošle godine.

Generalni sekretar Auto-moto saveza Republike Srpske Ranko Babić rekao je da ova organizacija već šesnaestu godinu prati upotrebu sigurnosnog pojasa na putevima u Republici Srpskoj i da se još ni u jednoj godini nije došlo do rezultata većeg od 50 odsto, te da to stanje nije ni izbliza zadovoljavajuće.

„Ima jedna anomalija koja nam se pojavljuje. Nauka kaže da sigurnosni pojas najbolje efekte daje na manjim brzinama, a manje brzine su unutar gradova, a da je vezanost veća na magistralnim i autoputevima nego unutar gradova. Skrećemo pažnju vozačima da ne misle da je u gradu manje potrebno koristiti pojas. Obrnuto je“, poručio je Babić.

On je naveo da su istraživanja pokazala i to da oni koji pravilno koriste pojas u 90 odsto slučajeva poštuju i ostale saobraćajne propise.

Direktor Doma zdravlja Prijedor Slavica Popović rekla je da je cilj kampanje da se i broj saobraćajnih nezgoda i njihove posljedice svedu na najmanju moguću mjeru.

„Na svim našim mjestima distribuisaćemo letke i plakate da svi naši korisnici ulsuga mogu vidjeti i porčitati sadržaj da bismo im podigli svijest o potrebi veziavnja“, dodala je Popović.

U kampanji Agencije za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske „Veži se zbog onih koje voliš“ učestvuju ministarstva zdravlja i socijalne zaštite, saobraćaja i veza i unutrašnjih poslova, te Auto-moto savez Republike Srpske, auto-moto društva opština i gradova i lokalne zajednice.

Autor: SRNA

Comments are closed.