Počela sadnja hiljadu sadnica tise na Kozari

Tridesetak prijedorskih srednjoškolaca, volontera Ekološkog društva „Kozara“ i radnika Nacionalnog parka „Kozara“ danas je na ovoj planini započelo sadnju oko hiljadu sadnica rijetke biljne vrste – tise.

Članica Upravnog odbora ED „Kozara“ Biljana Malbašić navela je da je ovo jedna od aktivnosti u okviru projekta „Šumska i planinska zaštićena područja“ kojeg finansiraju Svjetska banka i Globalni fond za životnu sredinu u koordinaciji sa Ministarstvom za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske.

„Cilj je da se u okviru zaštite biodiverziteta u prirodnom staništu NP `Kozara` vrati praktično iskorijenjena biljna vrsta tisa koja je uništena isključivo aktivnostima čovjeka“, rekla je Malbašićeva novinarima na Kozari.

Direktor NP „Kozara“ Dragan Romčević rekao je da u ovom nacionalnom parku postoje samo dva stabla tise.

„Na najvećem prostoru ovog parka, koji je površine 3.500 hektara, oko 2.400 hektara su šume bukve i jele, a kao prateće vrste su šumske kulture javora, jasena, smrče i hrasta, ali i tise koja je, nažalost, iskorijenjena. Stoga ova akcija pošumljavanja ima izuzetan značaj za produžetak ove biljne vrste na području Parka“, rekao je Romčević.

On je dodao da tisa, kao visoki grm, raste veoma sporo, ali da joj je životni vijek oko 2.000 godina.
Za projekat „Šumska i planinska zaštićena područja“ grantovi Globalnog fonda za zaštitu životne sredine su po 400.000 KM za oba nacionalna parka u Republici Srpskoj „Kozaru“ i „Sutjesku“.
SRNA

Comments are closed.