Počela vakcinacija protiv gripa u prijedorskom Domu zdravlja

U Prijedoru je počelo vakcinisanje protiv sezonskog gripa, potvrđeno je iz Doma zdravlja Prijedor.

„Cijena jedne doze vakcine je 20 KM, a može se primiti svakim radnim danom od 8.00 do 15.00 časova u prostorijama Higijensko-epidemiološke službe, drugi sprat centralne zgrade Doma zdravlja, ambulanta broj 40. Sve dodatne informacije mogu se dobiti na kontakt telefon 238-104“, navodi se u saopštenju.

Vakcina je komercijalna, u slobodnoj je prodaji i namijenjena građanima koji se žele vakcinisati protiv sezonske gripe prema ličnom izboru, a ne pripadaju kategorijama za besplatnu vakcinaciju.

„Od Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske očekuje se isporuka besplatne vakcine protiv gripa namijenjene za određene kategorije stanovništva koje finansira Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske“, stoji u saopštenju.

Pravo na besplatnu vakcinu protiv sezonskog gripa imaju pacijenti na hemodijalizi, pacijenti koji boluju od inzulin zavisnog dijabetesa i pacijenti koji su imali neku od komplikovanih operacija na srcu.

Pravo na besplatne vakcine imaju i djeca liječena od reumatske groznice sa promjenama na srcu, djeca oboljela od cistične fibroze, osobe koje boluju od mišićne distrofije i multiple skleroze i osobe koje su završile sa prijemom hemoterapije, a trenutno nemaju simptome boelsti.

Vakcinacija se preporučuje svim osobama i djeci starijoj od šest mjeseci, a posebno hroničnim bolesnicima, osobama starijim od 65 godina, djeci, zdravstvenim radnicima i zaposlenim u sektorima i službama od javnog značaja kao što su policija, prosvjeta, komunalna preduzeća i slično.
Tekst – SRNA
Foto – GradPrijedor.com

Comments are closed.