Počelo 18. republičko takmičenje muzičkih škola RS

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Anton Kasipović poručio je danas učesnicima 18. republičkog takmičenja muzičkih škola RS da danas i sutra nemaju protivnike, nego samo prijatelje po darovitosti. „Ovdje neće biti poraženih. Radujete se uspjehu i onog ko se takmiči sa vama jer ste svi vi dio posvećene porodice darovotih“, rekao je Kasipović otvarajući takmičenje koje se ove godine održava u našem gradu. On je izrazio zadovoljstvo što je Prijedor domaćin takmičenja veoma važnog za učenike, nastavnike i dječije stvaralaštvo, iza kojeg stoje prijedorska Muzička škola „Savo Balaban“, Republički pedagoški zavod i Ministartsvo prosvjete i kulture RS.
„Mi ovo takmičenje vidimo kao podsticaj mladim i darovitim ljudima i kao još jednu potvrdu opravdanosti ulaganja u poptunu obnovu zgrade Muzičke škole u Prijedoru“, naglasio je Kasipović. Načelnik Odjeljenja za društvene djelatnosti opštine Prijedor Ljiljana Babić podsjetila je učesnike da,zahvaljujući obnovi Muzičke škole „Savo Balaban“, u Prijedoru danas ima gdje da bude održano ovako veliko takmičenje. „Ponesite iz Prijedora lijepe uspomene i odlične rezultate i nadam se da ćemo zaslužiti da budemo domaćini i narednih takmičenja“, poručila je Babićeva na otvaranju ove manifestacije. Direktor Muzičke škole „Savo Balaban“ rekao je da je za ovogodišnje takmičenje prijavljeno 14 muzičkih škola iz RS, te, kao gosti, muzička škola iz Brčko distrikta i jedno muzičko društvo iz Teslića.
„Imaćemo oko 200 takmičara, odnosno više od 400 učenika, a takmičarske discipline su klavir, duvački instrumenti, solo pjevanje, kamerni ansambli, orkestri, solfeđo i harmonija – muzički oblici“, naveo je Rađenović. Takmičenje će biti održano na više lokacija, i to u obnovljenoj zgradi prijedorske muzičke škole, u Pozorištu Prijedor, u Galeriji `96 i u Osnovnoj školi „Desanka Maksimović“. Takmičare će ocjenjivati stručni žiri u čijem sastavu su akademski profesori Nevena Popović (klavir), Dunja Simić (solo pjevanje), Laura Levai-Aksin (flauta) i profesori muzičkih škola iz RS. Svečano zatvaranje takmičenja i završni koncert zakazano je za sutra u 20.00 časova u Pozorištu Prijedor.
Tekst – SRNA
Foto – www.gradprijedor.com

Comments are closed.