Počelo obilježavanje godišnjice Bitke na Kozari

kozara02

Služenjem parastosa kod spomen-krsta na Mrakovici počelo je obilježavanje 74 godine od Bitke na Kozari u organizaciji vlada Republike Srpske i Srbije.

Vjerskom obredu prisustvuju delegacija Narodne skupštine Republike Srpske, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Srpske Milenko Savanović, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske Stevo Mirjanić, savjetnik predsjednika Republike Srpske Miladin Dragičević, Velimir Sakan ispred srpskog člana Predsjedništva BiH i predstavnici ambasada Srbije i Kine.

kozara01

Na Kozari su se okupili predstavnici potkozarskih opština i gradova, boračkih i organizacija porodica poginulih boraca, SUBNOR-a Republike Srpske i Srbije, udruženja koja baštine antifašizam i brojni građani.

kozara03
Parastosu je prethodio je prijem zvanica u vili „Mrakovica“, a slijede polaganje vijenaca kod centralnog spomen obilježja, obraćanje zvaničnika i kulturno-umjetnički program uz veliki narodni zbor.

Obilježavanje godišnjice Bitke na Kozari je od 2015. godine sastavni dio Državnog programa Srbije za obilježavanje godišnjica istorijskih događaja oslobodilačkih ratova.

Bitka na Kozari počela je 10. juna 1942. godine i trajala je 27 dana, do proboja na jugozapadnom dijelu planine, 15 kilometara od sela Međuvođe.

kozara05

Bila je značajna za cjelokupni partizanski pokret otpora jer su malobrojne partizanske jedinice branile narod u zbjegu i jer je primjer junaštva i odlučnosti boraca pred nadmoćnijim i dobro naoružanim neprijateljem.

Istoričari su prikupili podatke o 33.398 pobijenih boraca i civila, dok sudbina mnogih ni do danas nije poznata. Prema podacima SUBNOR-a, u zbjegu je bilo oko 80.000 ljudi od kojih je oko 68.000 završilo u logorima.

Autor: SRNA

Comments are closed.