Počeo upis u prijedorske srednje škole

Predsjednik Aktiva direktora srednjih škola Prijedor Zdravko Kovačević izjavio je juče da je za školsku 2012/ 2013. godinu planiran upis 950 učenika u šest prijedorskih srednjih škola. On je dodao da će u njima biti mjesta za svih 870 svršenih prijedorskih osnovaca kao i za određen broj njihovih vršnjaka iz susjednih opština.
„U odnosu na prošlu školsku godinu, u kojoj je u 38 odjeljenja bilo upisano oko 1000 učenika, u predstojećoj će biti upisana 34 odjeljenja, a do njihovog smanjenja nije uticao samo manji broj svršenih osnovaca, već i povećanje broja učenika u jednom odjeljenju“, potvrdio je Kovačević.
On je dodao da se resorno ministarstvo zalagalo da jedno odjeljenje broji 31 učenika, međutim srednje škole u RS se nisu složile sa tim. „Došlo se do kompromisnog rješenja da odjenjenja u gimnazijama broje po 28 učenika, a u drugim srednjim školama po njih 26“, kazao je Kovačević .
On je dodao da je i u Prijedoru, kao i u svim drugim opštinama u RS juče započeo prvi upisni rok u kojem od 11-13. juna prednost u izboru buduće škole imaju odlikaši, a od 18-19. juna ostali svršeni osnovci.
Prema planu upisa za slijedeću školsku godinu, Mašinska i Medicinsko-građevinsko-tehnološka škola bi trebali upisati 6 odjeljenja budućih srednjoškolaca, dok ostale četiri, Gimnazija „Sveti Sava“, Elektrotehnička, Ekonomsko-ugostiteljska i Poljoprivredno-prehrambrena po četiri odjeljenja.
Specijalna škola „Đorđe Natošević„ u slijedećoj školskoj godini planira upis na tri zvanja 18 budućih
srednjoškolaca, dok Muzička škola „Savo Balaban„, jedina prijedorska srednja škola, u kojoj se kao i u svim umjetničkim školama u RS, polaže prijemni ispit, planira upis 20 učenika.
Tekst – Opština Prijedor
Foto – GradPrijedor.com

Comments are closed.